Ставре Џиков

dzikovРоден е во 1952 година во градот Џорџонов во Полска. Дипломирал на правниот факултет во Скопје.

По завршувањето на високото образование повеќе години работел како истражен судија во Основниот суд Скопје-2. Во 1999 година е  именуван за Јавен обвинител на Република Македонија. Оваа функцијата ја извршувал до 2002 година. Како Јавен обвинител на Република Македонија во периодот на воениот конфликт во 2001, ги покренал истрагите и обвиненијата за воени злосторства против т.н. ОНА и ја започнал соработката со трибуналот во Хаг. По заминувањето од функцијатаЈавен обвинител на Република Македонија, се вклучува во адвокатурата, каде работи и денес.

Автор е и на повеќе стручни научни статии од областа на судството, обвинителството и адвокатурата.

916 total views, 1 views today