Поднесено обвинение против повеќе лица за учество во вооружениот инцидент во Мала Речица

Скопје, 23 Мај 2018

Основното јавно обвинителство Тетово поднесе обвинение против вкупно 13 лица за учество во вооружениот инцидент во Мала Речица на 05.04.2018 година, во кој едно лице го загуби животот, а неколкумина беа повредени.

Против четири лица е поднесен Обвинителен акт со предлог за продолжување на мерката притвор, со кој  едно лице се товари за кривично дело Убиство од член 123 ст.1 од Кривичниот законик и за кривично дело Неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје или распрскувачки материи од член 396 ст.1 од Кривичниот законик. Три лица се товарат за кривично дело Убиство во обид од член 123 ст.1 во врска со член 19 од Кривичниот законик и за кривично дело Неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје или распрскувачки материи од член 396 ст.1 од Кривичниот законик.

Надлежен јавен обвинител до Основниот суд Тетово предложи на тројцата обвинети кои се лишени од слобода, како и на еден обвинет кој и натаму е во бегство да им биде продолжен притворот.

Против останатите девет лица Основното јавно обвинителство Тетово поднесе Обвинителен предлог со кој сите се товарат за кривично дело Учество во тепачка од член 132 ст.1 од Кривичниот законик. За осуммина обвинети, надлежен јавен обвинител до Основниот суд Тетово достави предлог за определување мерки на претпазливост, додека за едно лице предложи определување мерка притвор, бидејќи станува збор за државјанин на Република Албанија.

Во текот на истрагата, јавниот обвинител утврди дека обвинетите лица биле дел од две меѓусебно спротивставени групи, кои по претходен договор и заради претходна меѓусебна нетрпеливост, со возила дошле на местото на инцидентот во Мала Речица. Петмина, меѓу кои и починатото лице, биле вооружени со пиштоли, по што дошло до меѓусебна вербална расправија која прераснала во тепачка и употреба на  огнено оружје. Освен пиштоли, во тепачката биле користени бејзбол палки, секира, нож и други предмети.

Обвинението на Основното јавно обвинителство Тетово​ е поткрепено со прибран опсежен доказен материјал, резултати од поголем број вештачења, анализи на траги од оружје и траги од биолошко потекло, како и обезбедени видео записи од надзорни камери.

437 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Гостивар гони едно лице за полов напад врз дете

Скопје, 18 Мај 2018

Во тек на вчерашниот ден во Кичево, лице на возраст од 67 години извршило полов напад врз дете на возраст под 14 години. Нападот се случил во попладневните часови во дел од градот каде има помало движење на луѓе. Настанот го забележал случаен минувач кој веднаш пријавил во Министерството за внатрешни работи. За кратко потоа, осомниченото лице кое се дало во бегство било лишено од слобода.

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Гостивар донесе Наредба за спроведување истражна постапка против осомничениот за сторено кривично дело Полов напад врз дете кое не наполнило 14 години од член 188 од Кривичниот законик, за кое дело е запретена затворска казна во времетраење од најмалку 12 години.

Ценејќи дека се исполнети законските основи, јавниот обвинител до Основниот суд Гостивар достави предлог за определување на мерката притвор за осомниченото лице.

180 total views, no views today

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција гони шест лица за Неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори

Скопје, 16 Мај 2018

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против шест лица. Петмина од осомничените се товарат дека сториле кривично дело „Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори“ од чл.215 ст.3 в.в. ст.1 од Кривичниот законик, а едно лице за помагање. При спроведена акција, во текот на вчерашниот ден пет од осомничените лица се лишени од слобода. По предлог на јавниот обвинител, судија на претходна постапка со Решение им определи мерка притвор во траење од 30 дена.

Осомничените се дел од два одвоени настани случени во текот на 2017 година, а за кои беше побарана и меѓународна правна помош од Репубика Србија.

Имено, во текот на месец септември минатата година тројца од осомничените учествувале во неовластено организирање, продавање, купување заради продажба, држење и пренесување на наркотична дрога – кокаин што неовластено заради продажба била набавена во Белгија за сума од 25.000 евра. Во момент на рутинска контрола на возилото во кое се наоѓала дрогата од страна на српските царински службеници, осомниченото лице се дало во бегство, а во возилото се пронајдени 483,7 грама наркотична дрога – кокаин и 1328,3 грама смеса за мешање – фанацетин и манитол.

Вториот настан се случил во текот на месец декември 2017 година кога три осомничени лица земале учество во неовластено организирање, купување заради продажба, држење и пренесување на наркотична дрога – марихуана. Едно од лицата неовластено заради продажба купило 128 кг. и 670 грама наркотична дрога – марихуана и истата заедно со петто осомниченото лице ја сокриле во специјално направен бункер во резервоар за гориво во товарно моторно возило марка „ДАФ“. Шесто осомниченото лице требало да ја пренесе од територијата на Р.Косово до територијата на Р.Србија за одреден паричен надомест. На полицискиот пункт „Џеп“ кај Владичин Хан товарното возило било запрено од страна на полициските службеници од министерството за внатрешни работи на Р.Србија. При прегледот на резервоарот на возилото пронајдени се и запленети 131 пакување со наркотична дрога – марихуана со вкупна количина од 128 кг. и 670 грама, а возачот е задржан.

246 total views, 1 views today

Поднесен обвинителен предлог за несовесно работење во службата на поранешен градоначалник

Скопје, 08 Мај 2018

Основното јавно обвинителство Прилеп поднесе Обвинителен прeдлог против едно лице за Несовесно работење во службата од член 353-в ст.2 во врска со ст.1 од Кривичниот законик. Обвинетиот се товари дека во својство на службено лице-градоначалник на единица на локална самоуправа при Општина Прилеп несовесно постапувал во вршењето на своите овластувања и должности.

Според обвинителниот предлог, осомничениот го извршил делото на начин што по објавената одлука од страна на Управниот одбор на ЈОУ Дом за стари лица „Киро Крстески Платник“ од Прилеп и распишаниот јавен конкурс за избор на директор на јавната установа во кој како посебен услов било предвидено работно искуство од 4 години по дипломирањето, донел решение со кое за директор на Домот за стари лица „Киро Крстески Платник“ од Прилеп избрал кандидатка која во времето на изборот имала работно искуство од 2 години и 6 месеци по дипломирањето и не го исполнувала посебниот услов предвиден во конкурсот.

Во истиот предмет, за лицето кое било избрано за директор со Решение беше отфрлена кривичната пријава за кривично дело злоупотреба на службена положба и овластување од член 353 ст. 5 во врска со ст.1 од Кривичниот законик. Надлежен јавен обвинител утврди дека пријавеното дело не е кривично дело кое се гони по службена должност.

Имено, во конкретниот случај не произлезе дека осомничената на некаков начин ја искористила својата службена положба или овластување, дека ги пречекорила границите на своето службено овластување, па со тоа за себе или за друг да предизвикала некаква корист или на друг да му предизвикала некаква штета, ниту пак ова кривично дело е сторено при вршење јавни набавки или пак на штета на Буџетот на РМ. Надлежниот јавен обвинител утврди дека незаконските дејствија со изборот на осомничената за директор иако таа не го исполнувала посебниот услов наведен во јавниот конкурс ги сторил оној кој го извршил изборот.

315 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Скопје ги отфрли кривичните пријави поднесени од страна на судија во Основен суд Скопје 1 – Скопје

Скопје, 07 Мај 2018

Постапувајќи по поднесени три кривични пријави против десет службени лица, надлежен обвинител оцени дека во дејствијата на пријавените нема битни елементи на кривични дела наведени во пријавите, ниту на други дела што се гонат по службена должност и со Решение ги отфрли пријавите.

Подносителот на пријавите судија од Основниот суд Скопје 1 – Скопје во обвинителството поднесе три кривични пријави против службени лица од Министерството за внатрешни работи и Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникации од кои за десет лица за кривично дело – Злоупотреба на службена положба и овластување од чл.353 ст.5 вв ст.3 вв ст.1 вв чл.22, за три лица и за кривично дело – Противправно присвојување на предмети при претрес и во постапка на извршување од чл.374 ст.1 вв чл.22 од Кривичниот законик. Со цел да се проверат наводите во кривичните пријави, надлежниот обвинител покрај материјалните докази, го испита и подносителот на кривичните пријави во својство оштетен и едно од осомничените лица.

Според прибавените докази, Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникации во тек на истражна постапка, доставило барање за издавање на наредба за претрес на дом и лице, како законски предвидено истражно дејствие. Со оглед на тоа што лицето за кое е побаран претрес е судија во Основниот суд Скопје 1 Скопје, а заради постоење на висок ризик од нарушување на тајноста на дејствието и на предистражната постапка, барањето за издавање на наредба било поднесено до Основниот суд – Гевгелија, што е во согласност со воспоставената практика на Европскиот суд за човекови права.

Обвинителството утврди дека истражните дејствија на пријавените биле преземени согласно Законот за кривична постапка. При тоа оштетениот ги искористил правните лекови. Надлежниот обвинител оцени од кривично правен аспект не произлегува дека пријавените направиле било какви злоупотреби при спроведување на истражното дејствие.

233 total views, no views today

Поднесено обвинение против 12 лица за Несовесно работење во службата во случајот со лекувањето на Тамара Димовска

Скопје, 07 Мај 2018

Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот суд Скопје 1 Скопје поднесе Обвинителен предлог против 12 лица за сторено кривично дело – Несовесно работење во службата од член 353-в став 2, во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Обвинителството постапуваше по предметот оформен по допрен глас, кон кого подоцна беше припоена и кривичната пријава поднесена од Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и законскиот застапник на оштетеното дете, сега починатата Тамара Димовска од Велес. Прочитај повеќе…

514 total views, no views today

Наредба за спроведување на истражна постапка за уште две лица за случајот со штитеничката од домот

Скопје, 04 Мај 2018

Надлежниот јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка за уште две лица македонски државјани инволвирани во предметот со случајот на штитеничката од ЈУ Завод за згрижување на деца со воспитно – социјални проблеми и нарушено поведение – Скопје. На лицата им се става на товар дека сториле кривично дело Трговија со дете од чл.418-г ст.4 во врска со ст. 3 од Кривичниот законик, за кое дело е предвидена казна затвор од најмалку 12 години.

Осомничените иако знаеле дека детето е жртва на трговија со луѓе биле корисници на сексуални услуги и друг вид екплоатација од малолетното лице.
По предлог на надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 – Скопје на осомничените лица им одреди мерка притвор во траење од 30 дена.

Како што веќе информиравме, Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, следејќи ги написите во врска со овој случај отвори предмет по допрен глас. По спроведени предистражни дејствија, надлежниот јавен обвинител во февруари донесе Наредба за спроведување на истрага против едно лице за сторено кривично дело Трговија со дете од чл.418-г ст.2 во врска со ст. 1 од Кривичниот законик. Тогаш, на Предлог на јавниот обвинител со одлука на судот на лицето му беше определената мерка притвор која се продолжува во континуитет согласно постојаното прибирање на доказниот материјал за расветлување на овој кривично правен настан. ​ Осомниченото лице од декември 2017 година до 6.02. 2018 година употребувајќи сила, измама и присилба, а воедно искористувајќи ја детската немоќ, го подвела оштетеното дете на вршење на полови дејствија со полнолетни мажи во повеќе градови низ земјава. Осомничената го превезувала детето, го продавала, го нудела на продавање заради експлоатација по пат на користење на сексуални активности за паричен надоместок, го присилувала на принудна работа и слугување и организирала и присилен брак што не се реализирал.

251 total views, no views today

Работни средби во обвинителствата во Охрид и Струга

Скопје, 04 Мај 2018

Јавниот обвинител на Република Македонија Љубомир Јовески оствари одделни средби со јавните обвинители од Основното јавно обвинителство Охрид и од Основното јавно обвинителство Струга.

Тема на двете работни средби беа тековните прашања и проблемите со кои се соочуваат јавните обвинители од овие обвинителства во текот на работењето.

На средбата со јавните обвинители од Основното јавно обвинителство Охрид стана збор за подобрување на ефикасноста во постапувањето и мерките кои во таа насока треба да се преземат.

На средбата во Основното јавно обвинителство Струга, Јовески ја нагласи важноста на самостојноста и одговорноста во постапувањето на јавните обвинители.

Одржаните средби во двете обвинителства се дел од активностите за унапредување на состојбите во обвинителството кои ги презема Јавниот обвинител на Република Македонија.

228 total views, no views today

Притвор за албански државјанин кој пренесувал дрога

Скопје, 03 Мај 2018

Основното јавно обвинителство Велес донесе Наредба за спроведување истражна постапка против албански државјанин на 37 годишна возраст затоа што постои основано сомнение дека на ден 02.05.2018 година неовластено заради продажба пренесувал наркотична дрога – марихуана во количина од над 130 килограми.

Осомничениот со товарно моторно возило марка Волво со албански регистарски ознаки и со полуприколка КРОНЕ со албански регистарски ознаки пренесувал дрога на граничниот премин Богородица. Вo посебно направен простор во внатрешноста на страничните даски за кои е прицврстена церадата на полуприколката биле сместени 323 пакувања со правоаголна форма, обвиткани со транспарентна растеглива фолија во кои била сместена наркотичната дрога – марихуана, што е констатирано од страна на овластените службени лица на Царинската управа на Република Македонија.

Основното јавно обвинителство во Велес најде дека постојат околности кои укажуваат на опасност од бегство на осомничениот и го оправдуваат стравот дека осомничениот може да го повтори кривичното дело, поради што до Судијата на претходна постапка на Основен суд Велес достави предлог да се донесе решение со кое ќе се определи притвор за осомниченото лице.

Од страна на Судија на претходна постапка на Основен суд Велес е определена мерка притвор во траење од 30 дена.

218 total views, no views today

Притвор за осомничена за неовластено производство и пуштање во промет наркотична дрога – хероин

Скопје, 02 Мај 2018

Основното јавно обвинителство Куманово, постапувајќи по кривична пријава поднесена од Царинската управа на Република Македонија, започна постапка против едно лице осомничено дека сторило кривично дело – Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори од чл.215 став 1 од Кривичниот законик.

Осомничената 33-годишна жителка на Тетово се товари дека на 30.04.2018 година, на граничниот премин Табановце, при влез во Република Македонија, се обидела да внесе наркотична дрога хероин. Имено, осомничената како патник во автобус од еден превозник, во преграда која се наоѓала на потпирачот за раце и која била наменета за отпад, се обидела да сокрие две најлонски пакувања замотани во хартија со наркотична дрога хероин со вкупна маса од 13,44 грама. При извршен претрес во автобусот дрогата е откриена и одземена од страна на овластени царински службеници.

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Куманово до Основниот суд Куманово поднесе предлог за определување мерка притовр за осомничената. Судијата на претходна постапка од Основен суд Куманово спроведе постапка и со решение го уважи предлогот на Обвинителството, односно ја определи предложената мерка притвор во времетраење од 30 дена сметано од 01.05.2018 година.

226 total views, 1 views today

Page 48 of 103« First...102030...4647484950...607080...Last »