Основното јавно обвинителство Велес го расветлува вчерашното убиство

Скопје, 06 Декември 2016

Надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство Велес изврши увид на лице место за вчерашното убиство кај местото Којник во Велес. Настанот се случил околу 14.00  часот, кога во куќата на сега починатиот дошол осомничениот и веднаш почнал да пука. При тоа испукал неколку проектили и смртно го ранил починатиот. Во обид да избега на сторителот, сега починатото лице излегло од куќата и стигнало до улицата, каде осомничениот му вперил пиштол со намера да испука уште проектили. Во тој момент по пријава на соседите, дошла полицијата која го лишила од слобода осомничениот, а на сега починатиот му е дадена медицинска помош. Но, поради сериозноста на повредите настапила смрт.

Увидот на лице место јавното обвинителство го изврши со увидни екипи на МВР. Надлежен обвинител издаде Наредба за вршење на обдукција на починатиот, наредба за вештачење на траги од лице место, на брисеви од крвта, на огненото оружје со кое е извршено делото.

Основното јавно обвинителство Велес продолжува со дејствијата во насока на расветлување на настанот.

Дополнување: По предлог на надлежен јавен обвинител, Основниот суд во Велес на осомничениот му определи мерка притвор во траење од 30 дена.

538 total views, no views today

Основното јавно обвинителство – Скопје поднесе Обвинителен акт за полов напад врз дете

Скопје, 05 Декември 2016

Денеска , Основното јавно обвинителство – Скопје до Основниот суд Скопје 1 – Скопје поднесе обвинителен акт против едно лице. На обвинетиот му се става на товар дека сторил кривично дело – Полов напад на дете што не наполнило 14 години од чл. 188 ст.1 од Кривичниот законик.

Настанот се случи на 22 јули годинава кај комплексот на згради кај Млечниот ресторан во Скопје. Обвинетиот извршил друго полово дејствие врз дете што не наполнило 14 години.

Поради постоење на опасност од бегство и повторување на делото, Основното јавно обвинителство – Скопје со Обвинителниот акт достави и Предлог за продолжување на мерката – Притвор.​

605 total views, no views today

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Куманово изврши увид на местото на несреќата кај с. Петралица

Скопје, 02 Декември 2016

Синоќа околу 20.10 часот на магистралниот пат Крива Паланка – Куманово кај с. Петралица се случи сообраќајна несреќа во која животот го загуби педесет и три годишен жител на с. Гиновци.

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Куманово излезе на увид на лице место. Издадени се наредби за обдукција, за земање на крв и урина од возачот на автобусот и за одземање на тахографска лента.

До несреќата дошло кога автобус со бугарски регистарски таблички кој редовно сообраќал на линијата Софија- Скопје- Софија, возејќи во правец кон Куманово удрил во пешакот кој се движел во истата коловозна лента и во ист правец како автобусот.

Возачот е задржан и во текот на денот ќе биде изведен пред судија на претходна постапка кој на предлог на јавниот обвинител ќе му одреди соодветни мерки, за што јавноста навремено ќе биде информирана.

643 total views, no views today

СООПШТЕНИЕ за досега оформени предмети поврзани со изборни нерегуларности

Скопје, 02 Декември 2016

Јавното обвинителство на Република Македонија ги  следи случувањата и објавите во врска со организирањето и спроведувањето на изборите на 11 декември 2016 година. Во таа насока, формирана е Комисија за следење на изборните нерегуларности со задача да постапува во сите настани каде постојат индиции за сторени кривични дела поврзани со изборите. За сите настани  за кои јавното обвинителство ќе оцени дека има сомнение за евентуално сторени изборни нерегуларности дава задолженија до Основните јавни обвинителства за итно постапување.

Во насока на запознавање на јавноста со досега преземените активности, Јавното обвинителство на Република Македонија известува дека до овој момент врз основа на случени кривично правни настани се оформени вкупно 42 предмета.

Од нив 20 предмети се оформени по службена должност по допрен глас по наводите објавени во медиумите, на порталите, по социјалните мрежи.

Оформени се три предмети по кривични пријави поднесени од физички лица за сторено кривични дела поврзани со изборниот процес.

Деветнаесет предмети се оформени и по нив се постапува од поднесоци доставени од здруженија на граѓани, политички партии и институции. Од нив, два предмети се оформени по испратен поднесок на електронската адреса на Комисијата за следење на изборни нерегуларности, останатите седумнаесет се оформени по писмено доставување по пошта на пријави.

Голем дел од пријавите поднесени од здруженија на граѓани или политички партии, пристигнаа по оформување на  предмети по допрен глас за истите настани. Стигнатите кривични пријави беа придружени кон основниот предмет оформен по допрен глас и препратени кај надлежните обвинителства на натамошно постапување.

Сите 42 оформени предмети ги препрати на итно постапување до надлежните Основните јавни обвинителства. При тоа, согласно дадените насоки од Јавното обвинителство на Република Македонија, Основните јавни обвинителства во секој од предметите итно преземаат мерки и дејствија со цел расветлување на настаните, утврдување на фактите за откривање на евентуална кривична одговорност. Се испитуваат подносители  на пријавите, сведоци, лица кои можат да помогнат во откривање на настаните, издадени се бројни Наредби до Министерството за внатрешни работи за прибирање на потребни факти и податоци во предметите, како и до други институции за прибирање на потребни информации. Постапувањето на Основните јавни обвинителства ќе продолжи се до утврдување на фактичката состојба и донесување на јавно обвинителска одлука. За што Јавното обвинителство на Република Македонија дополнително ќе ја извести јавноста.

Јавното обвинителство преку Комисијата за следење на изборни нерегуларности  и преку редовното работење на надлежните Основните јавни обвинителства ќе продолжи со  постапување во сите предмети, стручно, професионално и итно, ценејќи ги сите основи кои укажуваат на основи на сомнение  или основано сомнение за сторени изборни нерегуларности.

Воедно, Јавното обвинителство на Република Македонија ја повикува јавноста, граѓанските организации, други организации, политички партии, домашни и меѓународни институции, сите кои сметаат дека во некоја постапка има индиции за сторено кривично дело поврзано со изборниот процес, да достават поднесок / пријава до Комисијата за следење на изборни нерегуларности  на  електронската адреса izbori@jorm.gov.mk и до сите надлежни Основни јавни обвинителства.

 

734 total views, no views today

Основното јавно обвинителство – Велес поднесе Обвинителен предлог против едно лице за кривично дело – Измама

Скопје, 29 Ноември 2016

Основното јавно обвинителство во Велес спроведе истрага и до Основен суд – Велес поднесе Обвинителен предлог за кривично дело – Измама од чл.247 од Кривичниот законик, против Д.Н.К. вработена во Министерството за култура на РМ, која во текот на постапката пред обвинителот себе си се претставувала како портпарол во Кабинетот на заменикот министер за култура.

Обвинетата се товари дека, со намера за себе да прибави противправна имотна корист, во периодот од 07.08.2016 до 03.09.2016 година во повеќе наврати ги довела во заблуда оштетените (татко и ќерка) лажно прикажувајќи им го фактот дека може да го вработи нивниот син, односно брат во МВР на огласот за прием на полицајци, кој бил во тек.

Притоа таа се повикувала на блиски пријателски односи со влијателни луѓе од актуелната власт и МВР со што ги навела оштетените да и исплатат вкупен паричен износ од 183.500 денари и тоа етапно, како што течеле активностите околу конкурсот за вработување.

Три дена по последната уплата, оштетените добиле известување од обвинетата по телефон и пристапиле во Центарот за обука во Идризово заради потпишување на договорот за вработување, но им било кажано дека не е организирано потпишување на договори и дека нивниот син, односно брат воопшто не е примен на огласот за обука на полицајци.

Во текот на истрагата беа испитани оштетените лица и сведоци, а беа прибрани и повеќе материјални докази во поткрепа на Обвинителниот предлог.

ПОЈАСНУВАЊЕ:

Министерството за култура на Република Македонија попладнево достави писмено известување до Основното јавно обвинителство – Велес, со кое информираше дека обвинетата Д.Н.К. е вработена во Министерството за култура, но не е ниту портпарол, ниту воопшто е распределена на работно место во Кабинетот на заменикот министер за култура. Обвинетата во текот на целата постапка пред надлежен јавен обвинител се претставува како вработена на работно место портпарол во Кабинетот на заменикот министер за култура.

661 total views, no views today

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција отфрли кривична пријава против Претседател на Основен суд

Скопје, 25 Ноември 2016

Постапувајќи по поднесената кривична пријава против Претседател на Основен суд со која се товари дека сторил кривично дело – Примање награда за противзаконито влијание по чл. 359 ст.3 в.в со ст.2 од Кривичниот законик, Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција веднаш оформи предмет и во текот на постапката прибави докази поврзани со утврдување на фактите и околностите наведени во пријавата. Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција по сеопфатно проучување на сите прибрани докази утврди дека пријавеното дело не е кривично дело за кое се гони по службена должност, по што пријавата ја отфрли.

Со цел да се проверат наводите во кривичната пријава, покрај материјалните докази – списи по истражниот предмет и доставеното писмено Укажување, во својство на осомничен беше испитан и Претседателот на Основниот суд. Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција испрати три покани до подносителот на кривичната пријава за и тој да даде исказ. Подносителот на пријавата во својство на оштетен не се јави на поканите и не е испитан.

Според прибавените докази, дејствието преземено од пријавениот не претставува реално или претпоставено влијание за постапување на истражниот судија распореден по истражниот предмет, бидејќи истото во себе не содржи наредба. Даденото Укажување дава насока како поефикасно и побрзо да се заврши истражен предмет согласно законот, кој многу години не бил завршен. Воедно со истото се бара од истражниот судија, да го извести Претседателот на судот за преземените активности поврзани со решавање на конкретниот предмет. Согласно законот, претседателот на судот се грижи за ажурно работење на судот, па неговите насоки биле со таа цел.

Од ова неспорно произлегува дека Укажувањето е дадено со цел да се активираат можни законски услови за завршување на истрагата согласно одредбите од чл. 178 ст.2 во врска со ст.1 од Законот за кривична постапка што важел во времето на донесувањето на Укажувањето, а кое пријавениот како Претседател на судот имал право да го преземе, утврди Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција.

При извршеното испитување, пријавениот на записник поднесе кривична пријава против подносителот на кривична пријава за сторено кривично дело – Лажно пријавување на кривично дело по чл.366 од Кривичниот законик. Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција ја препрати оваа кривична пријава за понатамошно постапување до надлежното Основно јавно обвинителство Скопје.

634 total views, no views today

Се расветлува сообраќајната несреќа кај с. Колари

Скопје, 22 Ноември 2016

На 21 ноември во вечерните часови , на магистралниот пат Гостивар – Кичево, кај с. Колари се случи сообраќајна несреќа во која на лице место животот го загуби лицето С.А од Скопје, роден 1976 година. Во него удрило моторно возило – комбе со скопски регистарски таблички управувано од педесет и две годишен скопјанец.

Според првичните сознанија, до несреќата дошло кога сега починатото лице излегло од автобус со кој патувал од Скопје за Охрид и ја преминал коловозната лента на необележано место при што бил удрен од комбето.

Надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство – Кичево изврши увид на лице место заедно со увидна екипа од МВР. Дадени се Наредби за вршење на обдукција на починатиот и за сообраќајно техничко вештачење на возилото. Од првичните проверки  утврдено е дека возачот на комбето не бил под дејство на алкохол.

Истрагата продолжува со преземање на потребните дејствија во насока на расветлување на настанот.

757 total views, no views today

СООПШТЕНИЕ

Скопје, 21 Ноември 2016

Ја известуваме јавноста дека продолжува работата на Комисија за следење на изборни нерегуларности која беше формирана од страна на Јавниот обвинител на Република Македонија во март 2016 година. Формирањето на Комисијата од Јавното обвинителство на Република Македонија  е во насока на заштита од криминални или други против законити дејствија и за следење на евентуални изборни нерегуларности што би биле сторени при организирањето и спроведувањето на изборите на 11 декември 2016 година.

Со Комисијата претседава јавен обвинител од Јавното обвинителство на Република Македонија, а членови на Комисијата се четворицата Виши јавни обвинители и Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје. Истите се задолжени  да го следат изборниот процес и притоа за сите настани  за кои ќе оценат дека даваат индиции за евентуално сторени изборни нерегуларности да даваат задолженија за итно постапување од страна на Основните јавни обвинителства.  Формирањето на Комисијата е дополнително преземена мерка, која се одвива паралелно со досегашниот начин на следење на изборните процеси преку воспоставување на посебни дежурства на јавни обвинители во обвинителствата, а која продолжува и за овој изборен процес.

Привремената Комисија за следење на изборни нерегуларности при Јавното обвинителство на Република Македонија денеска одржа работна средба во насока на зајакнување на активностите  поврзани со изборниот процес за претстојните избори.

Целта на средбата беше да се утврди начинот на меѓусебното комуницирање, а во насока на превенирање и постапување по противзаконити дејствија што евентуално би биле сторени при организирањето и спроведувањето на изборниот процес на 11 декември 2016 година.

Комисијата за следење на изборните нерегуларности ја известува и потсетува јавноста дека во функција е  електронската адреса izbori@jorm.gov.mk на која граѓанските организации, но и граѓаните воопшто, можат да пријавуваат секакви сомненија за сторени кривични дела поврзани со изборите.

Сите пријави испратени на izbori@jorm.gov.mk веднаш ќе бидат проследени до Комисијата, која предметите ќе ги упатува на итно постапување кај надлежен јавен обвинител.

Дополнително на ова, Комисијата на дневна основа ќе ги следи сите информации објавени во медиумите и при евентуални известувања за изборни нерегуларности ќе формира предмети и по допрен глас.

494 total views, no views today

Обвинителен предлог за несреќата во „Балкан гасови ДОО“ од Богданци

Скопје, 17 Ноември 2016

По комплетирањето на доказите за несреќата што се случи во февруари минатата година во Друштвото за производство, услуги и трговија „Балкан гасови ДОО“ во Богданци, Основното јавно обвинителство – Гевгелија денеска до Основниот суд во Гевгелија поднесе Обвинителен предлог против три физички лица и едно правно лице. Лицата се товарат дека сториле кривични дела – Тешки дела против општата сигурност од чл.292 ст.4 в.в. чл. 288 ст.1 од кои правното лице в.в. ст. 5 од истиот член и Повреда на правото од работен однос од чл.166 ст.1 и в.в. ст.2 од истиот член за правното лице од Кривичниот законик.

Имено, обвинетите Р.Д., Б.Д. и И.Д. како одговорни лица во четврто обвинетото правно лице во утринските часови на 5 февруари минатата година со пожар и експлозија предизвикале значителна опасност за животот и телото на луѓето при што три лица ги загубија своите животи, а едно лице се здоби со тешки телесни повреди. Починатите лица и оштетениот биле вработени во правното лице на работно место – ракувачи на постројки за полнење на технички гас.

Работодавачите согласно чл.31 од Законот за безбедност и здравје при работа се должни при самото вработување на сите вработени да им обезбедат соодветна обука за безбедност и здравје при работа со теоретско и практично оспособување, особено во случајов имајќи ја предвид специфичната дејност на правното лице. Обвинетите иако знаеле дека оштетените немаат поминато обука за безбедност при работа и работа со гасови и дека може да настапи штетна последица, дозволиле истите да извршуваат работни задачи – поправка на машините и машинска изработка и полнење со течен нафтен гас (ТНГ) на мали плински боци само врз основа на обучувањето што го спровел првообвинетиот. Во исто време, во име и за сметка на обвинетото правно лице, обвинетите не придржувајќи се кон одредбите на Законот за работни односи од чл.5 ст.1 т.1 и чл.13. ст.1 т.7 што се однесуваат на засновање на работен однос со еден од починатите наместо Договор за вработување склучиле Договор за дело со што му ги одзеле правата што му припаѓаат како работник.

Критичниот ден сега починатите заменувале скршена челична пружина на машината за полнење на боците, при што дел од капаците на садовите во кои бил сместен ТНГ биле отворени и придонеле за зголемено испарување на гасот во просторијата. Не познавајќи ги карактеристиките на гасот и неговото акумулирање како потежок од воздухот во долниот дел од просторијата, тие продолжиле со својата работа. Во еден момент дошло до кинење на спојот на армираното црево што се наоѓало во долниот дел од машината и испуштање на воздух од истото под притисок. Како резултат на тоа дошло до создавање на експлозивна смеса пропан – бутан гас. Неконтролираното движење на цревото и удирањето по околните метални површини предизвикало искрење при што настанал пожар и експлозија во просторијата од која како последица на здобиените изгореници починале три лица. Набргу пожарот се проширил и во другите делови на фабриката, односно во магацинскиот простор во кој имало околу 75 000 полни боци подготвени за продажба, при што едно лице се здобило со изгореници од 3 и 4 степен.

538 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Скопје поведе постапка против две 14-годишни деца

Скопје, 11 Ноември 2016

На 6 ноември во еден часот по полноќ, на ул. Битпазарска, во близина на кафе барот „Стоп“ по настаната вербална расправија двете деца тешко телесно го повредиле  оштетениот 18-годишен К.С. Децата со умисла го нападнале оштетениот, го удирале со тупаници во пределот на главата и градниот кош, од кои удари оштетеното лице паднало на земја, здобивајќи тешка телесна повреда изразена во вид на контузии на главата со повреди на мозокот, крвавење и со наполнети бели дробови со течност. Од настанатите повреди животот му е доведен во опасност.

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Скопје поднесе Барање за поведување на подготвителна постапка против децата во судир со законот од 14 до 16 години до Судијата за деца при Основниот суд Скопје 1 Скопје поради  постоење на основано сомнение дека сториле дејствие што со закон е предвидено како кривично дело – Тешка телесна повреда од член 131 ст.3 во врска со став 1 од Кривичниот законик.  Извршено е испитување на сторителите од страна на судија за деца, издадени се Наредби за вештачење на траги пронајдени и фиксирани на местото на настанот и одземени се предмети кои можат да придонесат во натамошната постапка.

Јавниот обвинител поради сериозноста на стореното кривично дело, достави до судот Предлог за определување на мерката притвор за децата во судир со законот. Судот, решавајќи по предлогот, не го прифати, но изрече мерки на претпазливост и тоа, одземање на патните исправи на двете деца и обврска да не го напуштат местото на живеење.

Јавниот обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје интензивно ќе продолжи со преземање на дејствија во насока на расветлување на настанот.

449 total views, no views today

Page 63 of 100« First...102030...6162636465...708090...Last »