Истражна постапка и определена мерка притвор за неовластено набавување и продажба на наркотични дроги

Скопје, 10 Октомври 2018

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за кривично дело – Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори од чл. 215 ст. 1 во врска со чл.45 од Кривичниот законик.

Лицето е осомничено дека во текот на 2017 и 2018 година, во повеќе наврати, искористувајќи исти прилики и ист траен однос, неовластено набавила наркотична дрога марихуана, од која што со понатамошна преработка добивала наркотична дрога хашиш и други опојни средства, кои потоа ги продавала на уживатели на територијата на Град Скопје. Прочитај повеќе…

150 total views, no views today

Обвинителен акт за полов напад врз дете

Скопје, 09 Октомври 2018

По сеофатна истражна постапка и прибирање на доказен материјал, надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство – Прилеп до Основниот суд – Прилеп поднесе обвинителен акт против едно лице што се гони за сторено кривично дело – Полов напад врз дете кое не наполнило 14 години од чл.188 ст.1 од Кривичниот законик.

Обвинетиот, во јули годинава, во парк во кругот на ЈЗУ Здравствен дом – Прилеп заради задоволување на полови страсти, извршил полови дејствија врз петгодишно дете. По пријава од вработените во здравствениот дом обвинетиот беше лишен од слобода и против него се водеше истражна постапка. За кривичното дело за кое се товари обвинетиот е запретена затворска казна во времетраење од најмалку 12 години.

Во исто време поднесен е и предлог за продолжување на мерката притвор спрема обвинетиот.

 

51 total views, no views today

Наредба за спроведување истрага за вешто лице

Скопје, 08 Октомври 2018

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Штип, постапувајќи по кривичната пријава од Министерството за внатрешни работи, донесе Наредба за спроведување на истрага против едно лице од Скопје, вработено во МЕПСО. На осомничениот му се става на товар дека сторил кривично дело – Примање поткуп по член 357 ст. 4 во врска со ст.2 од Кривичниот законик.

Осомничениот како вешто лице побарал и примил 2000 евра за заверување на веќе изготвено економско – финансиско вештачење. На 6 октомври по претходен договор осомничениот ги примил обележените банкноти од пријавителот, по што по интервенција на овластени службени лица парите се пронајдени кај осомничениот и тој е лишен од слобода.

Надлежниот јавен обвинител ценејќи дека се исполнети законските услови до Судијата на претходна постапка при Основниот суд – Штип достави предлог за определување на мерка – притвор. Судијата на претходна постапка со Решение на осомничениот  му определи мерка – куќен притвор. На ваквото Решение, Основното јавно обвинителство денеска до Советот на Основниот суд – Штип достави жалба.

65 total views, no views today

Наредба за спроведување истрага за чуварот на затворот во Штип

Скопје, 08 Октомври 2018

Постапувајќи по кривичната пријава од Министерството за внатрешни работи, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Штип донесе Наредба за спроведување истрага против едно лице осомничено за кривично дело – Примање поткуп по член 357 ст. 1 од Кривичниот законик.

Лицето вработено како чувар во КПД Затвор – Штип примило парични средства во износ од 150 евра за да внесе мобилен телефон во затворот и истиот да го предаде на еден од затворениците.

Надлежниот јавен обвинител, ценејќи дека се исполнети законските услови, до Судијата на претходна постапка при Основниот суд – Штип достави предлог за определување на мерка – притвор, кој предлог беше прифатен од страна на судијата и со Решение на осомничениот  му е определена мерка притвор во траење од 30 дена.

 

41 total views, no views today

Наредба за истрага за 13 лица кои присвојувале добра под привремена заштита, културно наследство и природни реткости

Скопје, 06 Октомври 2018

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против 13 лица – македонски државјани. Сите осомничени се товарат дека сториле кривично дело Злосторничко здружување по член 394 од Кривичниот законик. Покрај ова, осомничените сториле и други кривични дела и тоа: шестмина се сомничат и за Изнесување односно извезување во странство на добра под привремена заштита или културно наследство или природни реткости по чл.266 од Кривичниот законик, на 11 осомничени лица им се става на товар и кривичното дело Присвојување на добра под привремена заштита или културно наследство или природни реткости по член 265 од Кривичниот законик, шест лица од осомничените се теретат и за кривично дело Прикривање по член 261, а три лица и за кривично дело Неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје или распрскувачки материи по член 396 од Кривичниот законик.

Имено, по едногодишна коодинирана акција со Министерството за внатрешни работи е утврдено дека тројцата првообвинети со цел стекнување на противправна имотна корист создале група со која на територијата на Република Македонија превземале заедничи или поединечни дејствија на присвојување на добра под привремена заштита, културно наследство и природни реткости. На групата се придружиле и останатите осомничени, па како добро организирана криминална група, со однапред договорени задачи за секој од припадниците, дејствувала во периодот од втората половина на 2017 година до 04.10.2018 година. Осомничените биле во постојана комуникација разменувајќи информации за позиционираност на археолошки локалитети на различни локации што содржат недвижни добра под привремена заштита односно културно наследство низ целата територија на Република Македонија. Информациите меѓусебно ги споделувале и заедно или самостојно, заминувале на археолошките локалитети каде што вршеле мерења на теренот, а потоа користејќи детектори за метал, самите или со други лица, вршеле илегални ископувања.

Пронајдените археолошки предмети, што претставуваат добра под привремена заштита, односно културни добра и природна реткост ги присвојувале и држеле во сопствените домови или ги прикривале кај НН припадници од групата. Групата, археолошките предмети и природните реткости со непроценлива материјална вредност во сопственост на државата ги присвојувала и преку социјалните мрежи или во директни контакти со НН купувачи од земјата и странство, ги нудела на продажба, истите ги продавала и ги изнесувала надвор од Република Македонија – во странство без дозвола од надлежен орган. Со ваквата постапка предметите трајно ги отуѓувале и на тој начин предизвикале непроценлива материјална штета за Р.Македонија.

При претрес на домовите на осомничените пронајдени се предмети под привремена заштита, односно културно наследство со непроценлива вредност сопственост на Република Македонија како и природни реткости прибавени со кривично дело и истите се предадени на идентификација.

Надлежниот обвинител ценејќи дека се исполнети условите до судијата на претходна постапка достави предлог за определување на мерка притвор за седум лица и мерки за обезбедување присуство за еден од осомничените. Судијата на претходна постапка го прифати предлогот на обвинителството и со Решение на седуммината осомничени им изрече мерка притвор во траење од 30 дена, а за едно лице изрече мерки за обезбедување присуство.

 

81 total views, no views today

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција ја одмрзна сметката за исплата на плати

Скопје, 06 Октомври 2018

Следејќи ја состојбата на вработените и грижејќи се за почитување на законските права на работниците на кои неколку месеци не им се исплатени плати и придонеси за нивната работа во правното лице за чиј сопственик е покренато обвинение, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 – Скопје достави согласност за одмрзнување на сметка на правното лице.

Имено, во март годинава, при спроведување на истражната постапка во врска со предметот во кој се обвинети директор на владина служба и сопственик на правното лице, согласно чл.200 од Законот за кривична постапка, на предлог на обвинителството, од страна на Судијата на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 – Скопје беше донесено Решение за привремено запирање на извршување на финансиски трансакции и привремено замрзнување на сметки на обвинетите и на четири правни лица.

Одмрзнувањето на сметката преку која се исплаќаат платите и придонесите за вработените е до износ со кој се покрива нивната исплата за месец јули и август.

55 total views, no views today

Истражна постапка против девет лица за криумчарење мигранти

Скопје, 05 Октомври 2018

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување истражна постапка против девет лица, на кои им се става на товар дека сториле кривично дело – Организирање на група и поттикнување на извршување на делата трговија со луѓе, трговија со дете и криумчарење мигранти предвидено и казниво по член 418 – в став 1 и кривично дело – Криумчарење мигранти по член 418 – б став 1 од Кривичниот законик.

Имено, во текот на првата половина од 2017 година тројца од осомничените од користољубие создале и организирале група за вршење на кривично дело – Криумчарење мигранти, кон која подоцна се приклучиле и останатите осомничени. Групата во текот на 2017 година и првата половина од оваа година, организирала комплетно патување од матичните земји, преку земјите членки на Европската Унија и Доминиканската Република, до САД и Канада како земји на крајна дестинација.

Осомничените како организатори на криминалната група, откако ќе оствареле средба со потенцијалните мигранти, ги врбувале и го договарале начинот на обезбедувањето и висината на паричниот износ што се движела од 20 – 25 000 американски долари по лице, а се исплаќала по пристигнувањето на крајната дестинација.

Организаторите го планирале бројот на лицата што ќе бидат криумчарени, временскиот период, рутата по која ќе биде реализирано патувањето и локациите каде времено ќе бидат сместени мигрантите во текот на криумчарењето. За потенцијалните мигранти – македонски и албански државјани кои не можеле да добијат регуларни визи од Амбасадата на САД, обезбедувале фалсификувани документи, со резервирање и купување авионски и автобуски билети, како и со резервирање и плаќање на времено сместување на мигрантите во хотели, мотели и хостели во земјите од рутата.

Надлежниот јавен обвинител, ценејќи дека се исполнети законските услови, до судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 Скопје достави предлог за определување мерка притвор за сите осомничени. Судијата го прифати предлогот и со Решение им определи мерка притвор на седуммина од осомничените, а на двајца им определи мерки за претпазливост.

51 total views, no views today

Информација за активностите на Привремената комисија за следење евентуални противправности поврзани со извршување на кривични дела од Глава XVI – Кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот

Скопје, 05 Октомври 2018

viber image

Во текот на организирањето и спроведувањето на референдумот вкупно се регистрирани 40 нарушувања поврзани со остварување на правото на глас и референдумот.

Прочитај повеќе…

148 total views, no views today

Изјава за медиумите во 20.00 часот од јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата за следење евентуални противправности поврзани со извршување на кривични дела од Глава шеснаесет – Кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот

Скопје, 30 Септември 2018

Во Комисијата за следење на противправностите поврзани со остварување на правото на глас, во периодот од 14.00  до 19.00 часот денеска пристигнати се неколку пријави и информации за евентуални незаконитости.

Во Вишото јавно обвинителство Гостивар пријавени се два настани по кои постапуваше Основното јавно обвинителство Гостивар. Пријавено е фотографирање на гласачи од возило во кое биле неколку лица. Возилото е идентификувано и две лица се приведени. Во вториот случај пријавено е дека гласач го искинал и изгужвал своето гласачко ливче, а потоа вознемирен барал да му биде дадено ново гласачко ливче, кое не било дозволено од страна на избирачкиот одбор.  Гласањето продолжило на тоа избирачко место. Во двата настани дежурниот јавен обвинител издаде насоки за натамошно постапување во насока на утврдување на фактите.

На подрачје на Вишото јавно обвинителство Скопје има две пријави за сторени противправности. Во ОУ “Кочо Рацин” имало обид за фотографирање од страна на едно лице кое за таа цел употребило електронски уред – пенкало со камера.  Во Средното угостителско училиште ” Лазар Таневски ” набљудувач фотографирал лице кое стоело во редот за гласање. Наводите во известувањата ќе бидат проверени од Основното јавно обвинителство Скопје, ќе се обезбедат докази и ќе се одлучи дали во пријавените настани има елементи на кривични дела кои се гонат по службена должност.

Основното јавно обвинителство Скопје постапува и по поднесени кривични пријави од страна на политичка партија кои се однесуваат на евентуални противправности при гласање во општина Шуто Оризари. Втората кривична пријава од политичка партија се однесува на испратени СМС пораки  преку повеќе телефонски броеви поврзани со остварување на правото на гласање. Обвинителството веднаш издаде наредби за прибирање на потребните податоци и за расчистување на настаните.

На подрачјето на Вишото јавно обвинителство Штип пријавено е дека околу 15.00 часот во ОУ “Димитар Влахов“ имало обид за гласање на маж во име на неговата сопруга. По интервенција на еден од акредитираните набљудувачи, лицето го искинало гласачкото ливче. По настанот лицето е приведено од страна СВР Штип. Дежурен јавен обвинител даде насоки за постапување.

Пријавен е и настан во с. Мислешево, струшко каде во гласачко место е забележано едно лице како при гласање имало уште две ливчиња кај себе. По реагирање на членовите на избирачкиот одбор, лицето се дало во бегство. При тоа му паднале дополнителните ливчиња за кои е утврдено дека се празни. Гласачкото ливче останало кај лицето кое до овој момент е недостапен на органите на прогонот.

На електронската адреса која ја отворивме има неколку пријави за сторени незаконитости поврзани со правото на гласање. Истите се веднаш доставени до надлежните основни јавни обвинителства и се предмет на натамошно постапување.

Комисијата за следење евентуални противправности поврзани со референдумот ќе продолжи да ја координира работата на јавните обвинителства и во следниот период. Очекуваме наскоро да пристигнат повеќе поднесоци и кривични пријави по кои итно ќе постапуваме.

 

55 total views, no views today

Изјава за медиумите од јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата за следење евентуални противправности поврзани со извршување на кривични дела од Глава шеснаесет – Кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот

Скопје, 30 Септември 2018

Комисијата за следење евентуални противправности поврзани со извршување на кривични дела од Глава шеснаесет  – Кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот во континуитет ги следи случувањата поврзани со референдумот.

Комисијата има за задача да ги следи сите настани поврзани со процесот на спроведувањето на референдумот. Таму каде што има индиции за извршени нерегуларности, веднаш известувањата се проследуваат до соодветното Основно јавно обвинителство. Дадени се задолженија до Основните јавни обвинителства за итно постапување, односно за формирање предмети и преземање на сите  дејствија за утврдување на релевантни факти од кои зависи правилната примена на Кривичниот законик.

Комуникацијата и координацијата со обвинителствата и со Министерството за внатрешни работи се одвива перманентно. Целта е прибирање на сите докази за гонење на сторители на кривични дела поврзани со референдумот.

До 14.30 минути има само едно известување за сторена противправност кое е поднесено во Основното јавно обвинителство Скопје.

Имено, Секторот за внатрешни работи Скопје го извести обвинителството за извршено кривично дело, денеска во 9,20 часот во дворот на ОУ ” Лазо Ангеловски” во Скопје на гласачко место број 2708. Делото е извршено од едно лице кое нападнало тројца униформирани полициски службеници. Осомничениот  е задржан во полициска станица. Во координација на Основното јавно обвинителство Скопје, СВР Скопје постапува за целосно документирање на настанот по што ќе ја достави целата документација со кривична пријава против осомничениот за сторено кривично дело Напад врз службено лице при вршење работи на безбедноста од член 383 од Кривичниот законик. Со овој настан не е нарушен процесот на гласање, ниту пак имало некакво влијание кон гласачите во остварување во гласачкото право. Други пријавени незаконитости на територијата на надлежност на Вишото јавно обвинителство Скопје нема.

Сериозни неправилности нема на гласачките места на територија на Вишото јавно обвинителство Штип.  Имаме сознанија за мал инцидент во Радовиш каде едно лице фрлало летоци. Надлежното обвинителство информира дека со ова дејствие е сторен прекршок.  Во Кочани, во 11.30 минути, надвор од избирачко место по завршено гласање биле упатени закани од едно на друго лице, но истите немале влијание врз процесот на гласање. Во Штип има случај на неовластено фотографирање. Фотографирано било лице кое носело храна на избирачко место. Лицето кое неовластено фотографирало е задржано во полиција на разговор.

На територија на надлежност на Вишото јавно обвинителство Гостивар до 14.30 минути не се пријавени неправилности поврзани со процесот на гласање, ниту посериозен инцидент кој би го попречил референдумскиот процес.

Мирно се одвива и процесот на гласање на територијата на Вишото јавно обвинителство Битола.

Јавното обвинителство преку формираната Комисија ја известува јавноста дека јавните обвинители работат на терен. Целосно се посветени на борбата против кривичните дела поврзани со изборниот процес и гласањето преку придонес кон нивно сузбивање и превенирање.

Може да се констатира дека до овој момент има релативно мирно спроведување на референдумот, односно нема индиции за поголем број  противправности опфатени со Глава 16 од Кривичниот законик. Иако обвинителството е подготвено да постапува, сепак се надеваме дека во оваа атмосфера ќе се спроведе референдумот.

 

59 total views, no views today

Page 7 of 69« First...56789...203040...Last »