Поднесено обвинение за учество во странска војска, паравоени или параполициски формации

Скопје, 27 Декември 2018

Надлежниот јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, по спроведена истражна постапка поднесе Обвинителен акт против седум македонски државјани. На лицата им се става на товар дека сториле кривично дело – Учество во странска војска, паравоени или параполициски формации, предвидено и казниво по член 322-а став 3, а едно лице се терети и за сторено кривично дело Терористичка организација по член 394-а став 2 од Кривичниот законик. Петмина од обвинетите се дел од истражни постапки во рамките на претходни акции познати во јавноста како Ќелија 1 (август 2015) и Ќелија 2 (јули 2016), но беа недостапни на органите на прогонот и за нив беа активни национални и меѓународни потерници.

Обвинетите како странски терористички борци активно учествувале во војните во Сирија и Ирак. Со намера да станат учесници во паравоените формации ја напуштале територијата на Република Македонија и заминувале за Сирија каде се обучувале и учествувале како борци на ИСИС. Освен што учествувале во паравоените формации надвор од Република Македонија, обвинетите обезбедувале, собирале финансиски и материјални средства за лица кои учествуваат во овие формации, користејќи ги социјалните мрежи и друг вид на комуникација повикувале, врбувале и поттикнувале други лица да учествуваат во паравоени формации надвор од Република Македонија. Обвинетиот на кој му се ставаат на товар две кривични дела – Учество во странска војска, паравоени или параполициски формации и Терористичка организација бил припадник и на терористичката организација „Исламска држава“.

Во август годинава обвинетите се предадени на македонските органи на прогонот откако беа лишени од слобода во соработка со партнерите од Глобалната коалиција за борба против тероризмот и Сириските Демократски Сили.

Ценејќи дека сѐ уште постојат законските основи поради кои на обвинетите им беше определена мерка притвор, надлежниот јавен обвинител заедно со Обвинителниот акт достави и предлог за продолжување на притворот за обвинетите.

150 total views, no views today

Проширена истрага за кривично дело – Учество во странска војска, паравоени или параполициски формации за едно лице

Скопје, 02 Ноември 2018

Во рамките на истражната постапка во врска со предметот каде седум лица се осомничени дека како странски терористички борци активно учествувале во војните во Сирија и Ирак, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција за едно од лицата ја прошири истрагата. Надлежниот обвинител во изминатиот период ги сослуша осомничените и притоа оцени дека постои основано сомнение дека осомничениот сторил кривично дело – Учество во странска војска, паравоени или параполициски формации, предвидено и казниво по член 322-а ст.3 од Кривичниот законик, заради што ја прошири истрагата и донесе Наредба за спроведување на истражна постапка и за ова кривично дело. Со цел да стане учесник во паравоените формации на ИСИС, осомничениот, во точно неутврден период од 2014 до 2016 година, ја напуштил територијата на Република Македонија и заминал во Сирија. Таму, осомничениот се обучувал и учествувал во паравоените формации на ИСИС, при што како борец бил заробен од страна на Сириските демократски сили и затворен во Дирек воениот затвор во Ал-Маликијах во провинцијата Ал-Хасака во Сирија. Прочитај повќе…

268 total views, no views today

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција се спогоди со шестмина од предметот „Ќелија“

Скопје, 25 Март 2016

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција денеска се спогоди со шестмина од обвинетите кои ја признаа вината во случајот познат во јавноста како „Ќелија“.

Шестмината обвинети за сторено кривично дело „Учество во странска војска, полиција, паравоени или параполициски формации“ од член 322-а од Кривичниот законик се спогодија да им се изрече казна затвор и тоа:

- на обвинетиот Р.М., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.1, казна затвор во траење од седум години;

- на обвинетиот А.Д., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.1, ст.2 и ст.6, казна затвор во траење од пет години и шест месеци;

- на обвинетиот Ф.С., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.3 и ст.4, казна затвор во траење од пет години;

- на обвинетиот Р.С., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.1 и ст.3, казна затвор во траење од пет години;

- на обвинетиот С.Е., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.1 и ст.2, казна затвор во траење од пет години и

- на обвинетиот М.Ш., обвинет за кривичното дело од член 322-а ст.3 и ст.4, казна затвор во траење од пет години.

Основниот суд Скопје 1 – Скопје ги верификуваше спогодбите и донесе пресуди за истите, по што пристапи кон оценување на Обвинителниот акт за останатите обвинети во овој случај за што јавноста ќе биде навремено информирана.

615 total views, no views today