Соопштенија

Предложени парични казни за непочитување на полицискиот час во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје денеска поднесе предлози за издавање казнени налози против 15 лица кои се гонат за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик.

Во издвоени кривично-правни настани во периодот од 10-29 март, обвинетите биле затекнати при непочитување на полицискиот час. Имено, спротивно на определената забрана за движење во периодот од 22 до 05 часот, тие без дозвола се движеле на различни локации во градот.

Надлежниот јавен обвинител му предложи на Основниот кривичен суд Скопје за обвинетите да изрече парични казни од по 100 дневни глоби, при што поединечната висина на дневната глоба да биде определена на 20 евра во денарска противвредност.​