Настани

Средба на Јавниот обвинител Јовески со шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје амбасадорот Вал

Досегашната и идната соработка во насока на подобрување на состојбите и зајакнување на капацитетите на Јавното обвинителство беше во фокусот на средбата меѓу Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески и шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје амбасадорот Килиан Вал. Јовески го запозна Вал со состојбите во Јавното обвинителството и со активностите кои … ПовеќеСредба на Јавниот обвинител Јовески со шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје амбасадорот Вал

Потпишан Меморандум за соработка меѓу Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Државната комисија за спречување на корупцијата

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески и претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата Билјана Ивановска потпишаа Меморандум за соработка меѓу двете институции. Целта на Меморандумот е да се  унапреди и зајакне соработката меѓу двете институции за работи од заеднички интерес поврзани со законски утврдените надлежности. Со Меморандумот се превдидува зајакнување на … ПовеќеПотпишан Меморандум за соработка меѓу Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Државната комисија за спречување на корупцијата

Делегација на црногорскиот Парламент во посета на Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска прими делегација од Одборот за политички систем и правосудство во Парламентот на Република Црна Гора, предводена од пратениците Момо Копривица, претседател на Одборот и Борис Мугоша, член на Одборот. На средбата, Јовески ги запозна црногорските претставници со уставната и законската поставеност на Јавното обвинителство. Со оглед … ПовеќеДелегација на црногорскиот Парламент во посета на Јавното обвинителство

Јовески на средба со претставници на Европравда

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска прими делегација на Европравда, предводена од потпретседателката на оваа организација Маргарита Шниутите – Догелине која престојува во посета на земјава. Во рамките на посетата, претставниците на Европравда пред Јовески го изложија најновиот проект на ЕУ имплементиран од Европравда, кој предвидува поддршка за земјите од Западен Балкан … ПовеќеЈовески на средба со претставници на Европравда

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија потпишa Работен договор за соработка со Европското јавно обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска во Луксембург потпиша Работен договор за соработка со Европската главна обвинителка Лаура Кодрута Ковеси. Документот има за цел да ја олесни меѓусебна соработка и размената на информации меѓу двете обвинителства за да се обезбеди ефикасна истрага и гонење на сторителите на кривични дела, особено кога станува … ПовеќеЈавното обвинителство на Република Северна Македонија потпишa Работен договор за соработка со Европското јавно обвинителство

Јовески на тркалезна маса „Превенција и следење на корупцијата во судството“

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска се обрати на тркалезната маса “Превенција и следење на корупцијата во судството“ во организација на Судскиот совет на РСМ. Учесниците во дискусијата разговараа за Програмата со акциски план за следење и првенција на корупцијата во судството што ја изготви Судскиот совет, во рамките на MATRA проектот … ПовеќеЈовески на тркалезна маса „Превенција и следење на корупцијата во судството“

Јавниот обвинител Јовески на свеченоста по повод приемот на новата генерација слушатели на Академијата за судии и јавни обвинители

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска се обрати на свечената церемонија по повод приемот на осмата генерација во почетната обука на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“.  Идните слушатели на Академијата Јовески ги упати на самостојно, независно и неселективно извршување на задачата. Ова е значаен ден и за институциите, за … ПовеќеЈавниот обвинител Јовески на свеченоста по повод приемот на новата генерација слушатели на Академијата за судии и јавни обвинители

Денот на правосудството одбележан со посета на учениците од СЕПУГС „Арсени Јовков“ во Јавното обвинителство

Како дел од одбележувањето на 31 Март – Денот на македонското правосудство, Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески утрово оствари средба со учениците од Средното економско-правно училиште „Арсени Јовков“ од Скопје, кои оваа учебна година посетуваат практична обука во Јавното обвинителство. Во разговорот Јовески им појасни на учениците дека овој датум се одбележува … ПовеќеДенот на правосудството одбележан со посета на учениците од СЕПУГС „Арсени Јовков“ во Јавното обвинителство

Потпишани договорите за интероперабилност на повеќе институции, меѓу кои и Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска беше еден од потписниците на договорот за интероперабилност меѓу Министерството за правда и групата институции: Министерство за внатрешни работи, Јавно обвинителство на Република Македонија, Државна комисија за спречување на корупцијата, Агенција за цивилно воздухопловство М-НАВ, Управа за финансиска полиција, Управа за финансиско разузнавање, Централен регистар, Царинска … ПовеќеПотпишани договорите за интероперабилност на повеќе институции, меѓу кои и Јавното обвинителство

Зајакнување на институционалната комуникација меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески и Главниот државен ревизор м-р Максим Ацевски потпишаа Меморандум за зајакнување на меѓуинституционалната комуникација на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Државниот завод за ревизија. Целта на документот е подобрување на квалитетот и начинот на меѓусебната соработка и комуникација заради навремено, целисходно и ефикасно постапување по … ПовеќеЗајакнување на институционалната комуникација меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Средба на јавните обвинители Хајрулахи и Бубевски со директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија

По иницијатива на директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија Илбер Села, се одржа работна средба помеѓу Вишиот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство Скопје Мустафа Хајрулахи, Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски и претставници на Агенцијата. На средбата се … ПовеќеСредба на јавните обвинители Хајрулахи и Бубевски со директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија

Средба на Јовески со Бомгартнер и Дибост

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска се сретна со францускиот амбасадор во земјава Сирил Бомгартнер и со судијата за врски за регионот на Југоисточна Европа Фредерика Дибост. На средбата се разговараше за активностите на Јавното обвинителство по отпочнувањето на примената на новиот Закон за јавното обвинителство, за планираните измени во Законот за … ПовеќеСредба на Јовески со Бомгартнер и Дибост

Средба на јавната обвинителка г-ѓа Русковска со францускиот амбасадор во РСМ НЕ Сирил Бoмгартнер и г-ѓа Фредерик Дибост – судија за врска

Основниот јавен обвинител за гонење на организиран криминал и корупција г-ѓа Вилма Русковска денес оствари работен ручек со Амбасадорот на Р.Франција во РС Македонија НЕ Сирил Бoмгартнер и Судијата за врска со седиште во Белград г-ѓа Фредерик Дибост која неодамна стапи на оваа функција. На работниот ручек што беше во знак на запознавање, стана збор … ПовеќеСредба на јавната обвинителка г-ѓа Русковска со францускиот амбасадор во РСМ НЕ Сирил Бoмгартнер и г-ѓа Фредерик Дибост – судија за врска

Завршен настан на Твининг проектот „Градење на институционалниот капацитет на Истражниот Центар“ финансиран од ЕУ

Неопходна е координација и соработка помеѓу Јавното обвинителство и другите домашни и меѓународни институции во борбата против корупцијата и организираниот криминал. Потврда за тоа е и вчерашната координирана акција на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и органите на прогон на Белгија и Холандија, во рамките на која беше разоткриена криминална … ПовеќеЗавршен настан на Твининг проектот „Градење на институционалниот капацитет на Истражниот Центар“ финансиран од ЕУ

Средба Бубевски-Тупанчески

Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски оствари средба со министерот за правда д-р Никола Тупанчески. На средбата се разговараше за потребите на Основното јавно обвинителство Скопје, како обвинителство со најголем обем на предмети во државата. Од тој аспект беа разгледани можностите за техничка поддршка за опремување на истражниот центар во ова … ПовеќеСредба Бубевски-Тупанчески

Средба Хајурлахи-Тупанчески

Вишиот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство Скопје Мустафа Хајрулахи денеска оствари протоколарна средба со министерот за правда д-р Никола Тупанчески. На средбата се разговараше за севкупните состојби во Вишото јавно обвинителство Скопје, како и во основните јавни обвинителства на подрачјето на Вишото јавно обвинителство Скопје. Хајрулахи и Тупанчевски на средбата договорија соработката да продолжи … ПовеќеСредба Хајурлахи-Тупанчески

Средба Јовески-Тупанчески

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска оствари средба со министерот за правда Никола Тупанчески. На средбата, меѓу другото, се разговараше за измената на повеќе закони кои во претстојниот период треба да овозможат непречено функционирање на работата на јавните обвинителства. Освен ова, Јовески и Тупанчески дискутираа за неопходноста за кадровска доекипираност и финансиска … ПовеќеСредба Јовески-Тупанчески

Соопштение

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески заедно со Бодан Лазаревски и Џељаљ Бајрами, јавни обвинители во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија, денеска примија во посета група студенти на Клиниката за човекови права од Школата за напредни меѓународни студии при Универзитетот „Џонс Хопкинс“ во САД. Посетителите на Клиниката за човекови права од Генерацијата … ПовеќеСоопштение

Јовески и Русковска на меѓународна конференција за правосудни реформи организирана од Јавното обвинителство на Република Бугарија

Владеењето на правото е една од темелните вредности на уставниот портедок на секоја демократска држава. Притоа, правото мора да биде еднакво достапно до секој граѓанин, а институциите да обезбедат тоа да важи за сите подеднакво, бидејќи селективната правда е најголема неправда, истакна денеска Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески во онлајн обраќањето на … ПовеќеЈовески и Русковска на меѓународна конференција за правосудни реформи организирана од Јавното обвинителство на Република Бугарија

Јовески: Обвинителите и судиите треба да ја обезбедат еднаквоста на граѓаните пред законот – бавната правда е неправда

„Предизвикот на обвинителите и судиите во битката за обезбедување на владеењето на правото и еднаков пристап до правдата е секојдневен. Во таа битка тие често се критикувани и напаѓани“, истакна Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески во синоќешното обраќање на свечениот настан по повод 15-годишнината од создавањето на Академијата за судии и јавни … ПовеќеЈовески: Обвинителите и судиите треба да ја обезбедат еднаквоста на граѓаните пред законот – бавната правда е неправда