Настани

Денот на правосудството одбележан со посета на учениците од СЕПУГС „Арсени Јовков“ во Јавното обвинителство

Како дел од одбележувањето на 31 Март – Денот на македонското правосудство, Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески утрово оствари средба со учениците од Средното економско-правно училиште „Арсени Јовков“ од Скопје, кои оваа учебна година посетуваат практична обука во Јавното обвинителство. Во разговорот Јовески им појасни на учениците дека овој датум се одбележува … ПовеќеДенот на правосудството одбележан со посета на учениците од СЕПУГС „Арсени Јовков“ во Јавното обвинителство

Потпишани договорите за интероперабилност на повеќе институции, меѓу кои и Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска беше еден од потписниците на договорот за интероперабилност меѓу Министерството за правда и групата институции: Министерство за внатрешни работи, Јавно обвинителство на Република Македонија, Државна комисија за спречување на корупцијата, Агенција за цивилно воздухопловство М-НАВ, Управа за финансиска полиција, Управа за финансиско разузнавање, Централен регистар, Царинска … ПовеќеПотпишани договорите за интероперабилност на повеќе институции, меѓу кои и Јавното обвинителство

Зајакнување на институционалната комуникација меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески и Главниот државен ревизор м-р Максим Ацевски потпишаа Меморандум за зајакнување на меѓуинституционалната комуникација на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Државниот завод за ревизија. Целта на документот е подобрување на квалитетот и начинот на меѓусебната соработка и комуникација заради навремено, целисходно и ефикасно постапување по … ПовеќеЗајакнување на институционалната комуникација меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Средба на јавните обвинители Хајрулахи и Бубевски со директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија

По иницијатива на директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија Илбер Села, се одржа работна средба помеѓу Вишиот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство Скопје Мустафа Хајрулахи, Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски и претставници на Агенцијата. На средбата се … ПовеќеСредба на јавните обвинители Хајрулахи и Бубевски со директорот на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република Северна Македонија

Средба на Јовески со Бомгартнер и Дибост

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска се сретна со францускиот амбасадор во земјава Сирил Бомгартнер и со судијата за врски за регионот на Југоисточна Европа Фредерика Дибост. На средбата се разговараше за активностите на Јавното обвинителство по отпочнувањето на примената на новиот Закон за јавното обвинителство, за планираните измени во Законот за … ПовеќеСредба на Јовески со Бомгартнер и Дибост

Средба на јавната обвинителка г-ѓа Русковска со францускиот амбасадор во РСМ НЕ Сирил Бoмгартнер и г-ѓа Фредерик Дибост – судија за врска

Основниот јавен обвинител за гонење на организиран криминал и корупција г-ѓа Вилма Русковска денес оствари работен ручек со Амбасадорот на Р.Франција во РС Македонија НЕ Сирил Бoмгартнер и Судијата за врска со седиште во Белград г-ѓа Фредерик Дибост која неодамна стапи на оваа функција. На работниот ручек што беше во знак на запознавање, стана збор … ПовеќеСредба на јавната обвинителка г-ѓа Русковска со францускиот амбасадор во РСМ НЕ Сирил Бoмгартнер и г-ѓа Фредерик Дибост – судија за врска

Завршен настан на Твининг проектот „Градење на институционалниот капацитет на Истражниот Центар“ финансиран од ЕУ

Неопходна е координација и соработка помеѓу Јавното обвинителство и другите домашни и меѓународни институции во борбата против корупцијата и организираниот криминал. Потврда за тоа е и вчерашната координирана акција на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и органите на прогон на Белгија и Холандија, во рамките на која беше разоткриена криминална … ПовеќеЗавршен настан на Твининг проектот „Градење на институционалниот капацитет на Истражниот Центар“ финансиран од ЕУ

Средба Бубевски-Тупанчески

Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски оствари средба со министерот за правда д-р Никола Тупанчески. На средбата се разговараше за потребите на Основното јавно обвинителство Скопје, како обвинителство со најголем обем на предмети во државата. Од тој аспект беа разгледани можностите за техничка поддршка за опремување на истражниот центар во ова … ПовеќеСредба Бубевски-Тупанчески

Средба Хајурлахи-Тупанчески

Вишиот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство Скопје Мустафа Хајрулахи денеска оствари протоколарна средба со министерот за правда д-р Никола Тупанчески. На средбата се разговараше за севкупните состојби во Вишото јавно обвинителство Скопје, како и во основните јавни обвинителства на подрачјето на Вишото јавно обвинителство Скопје. Хајрулахи и Тупанчевски на средбата договорија соработката да продолжи … ПовеќеСредба Хајурлахи-Тупанчески

Средба Јовески-Тупанчески

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска оствари средба со министерот за правда Никола Тупанчески. На средбата, меѓу другото, се разговараше за измената на повеќе закони кои во претстојниот период треба да овозможат непречено функционирање на работата на јавните обвинителства. Освен ова, Јовески и Тупанчески дискутираа за неопходноста за кадровска доекипираност и финансиска … ПовеќеСредба Јовески-Тупанчески

Соопштение

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески заедно со Бодан Лазаревски и Џељаљ Бајрами, јавни обвинители во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија, денеска примија во посета група студенти на Клиниката за човекови права од Школата за напредни меѓународни студии при Универзитетот „Џонс Хопкинс“ во САД. Посетителите на Клиниката за човекови права од Генерацијата … ПовеќеСоопштение

Јовески и Русковска на меѓународна конференција за правосудни реформи организирана од Јавното обвинителство на Република Бугарија

Владеењето на правото е една од темелните вредности на уставниот портедок на секоја демократска држава. Притоа, правото мора да биде еднакво достапно до секој граѓанин, а институциите да обезбедат тоа да важи за сите подеднакво, бидејќи селективната правда е најголема неправда, истакна денеска Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески во онлајн обраќањето на … ПовеќеЈовески и Русковска на меѓународна конференција за правосудни реформи организирана од Јавното обвинителство на Република Бугарија

Јовески: Обвинителите и судиите треба да ја обезбедат еднаквоста на граѓаните пред законот – бавната правда е неправда

„Предизвикот на обвинителите и судиите во битката за обезбедување на владеењето на правото и еднаков пристап до правдата е секојдневен. Во таа битка тие често се критикувани и напаѓани“, истакна Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески во синоќешното обраќање на свечениот настан по повод 15-годишнината од создавањето на Академијата за судии и јавни … ПовеќеЈовески: Обвинителите и судиите треба да ја обезбедат еднаквоста на граѓаните пред законот – бавната правда е неправда

Основната јавна обвинителка Русковска се сретна со евроамбасадорот Гир

Основната јавна обвинителка Вилма Русковска  вчера беше домаќин на претставници на Делегацијата на Европската унија во земјава, предводени од амбасадорот Дејвид Гир. Едночасовната средба беше од протоколарен карактер и се одржа во просториите на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. Амбасадор Гир покажа интерес за функционирањето на обвинителството, неговата кадровска екипираност, … ПовеќеОсновната јавна обвинителка Русковска се сретна со евроамбасадорот Гир

Работна средба за зајакнување на соработката меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Претставници на Јавното обвинителство предводени од Јавниот обвинител на Република Северна Македонија, Љубомир Јовески вчера остварија работна средба со претставници на Државниот завод за ревизија предводени од Главниот државен ревизор м-р Максим Ацевски, во рамки на проектот „Поддршка за имплементација на комуникациската стратегија на Државниот завод за ревизија 2018-2022 година“, кој Државниот завод за ревизија … ПовеќеРаботна средба за зајакнување на соработката меѓу Јавното обвинителство и Државниот завод за ревизија

Бугарскиот главен јавен обвинител во посета на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија

Можностите за унапредување на соработката во сите области, а особено во борбата против организираниот и прекуграничниот криминал беа во фокусот на денешната средба на Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески со Иван Гешев, Главен јавен обвинител на Република Бугарија. Работната посета на бугарскиот главен обвинител во Скопје се остварува на покана на Јовески. … ПовеќеБугарскиот главен јавен обвинител во посета на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија

Регионална отворена дебата: Дигитализацијата е неопходна за ефикасност во работата на Јавното обвинителство

Дигитализацијата на правосудството, со која е опфатено и Јавното обвинителство, треба да овозможи ефикасност и транспарентност и да го олесни пристапот на граѓаните до правдата, заклучија учесниците на регионалната отворена дебата „Дигитално правосудство – нова ера на реформите на македонскиот правосуден систем“, што се одржа денеска во Скопје. Системот на информатичко-комуникациски технологии е неопходност во … ПовеќеРегионална отворена дебата: Дигитализацијата е неопходна за ефикасност во работата на Јавното обвинителство

Балкански форум на јавните обвинители во Софија: Притисокот врз независноста на јавните обвинителства е недозволен

Во Софија денеска се одржа Вториот работен форум на главните јавни обвинители на балканските држави на тема „Улогата на јавното обвинителство за воспоставување на владеење на правото“, на кој учествуваше и Јавниот обвинител на Република Северна Македонија  Љубомир Јовески. „Притисокот врз независноста на јавните обвинители е недозволен, особено оној кој доаѓа од политичарите“, се согласија … ПовеќеБалкански форум на јавните обвинители во Софија: Притисокот врз независноста на јавните обвинителства е недозволен

СООПШТЕНИЕ

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески денеска одржа онлајн состанок со јавните обвинители на јавните обвинителства во Република Северна Македонија. Тема на состанокот беше последниот извештај на Стејт департментот за состојбата со човековите права во 2020 година, во кој во делот за Република Северна Македонија се нотира пречекорување на роковите за истраги. Јавниот … ПовеќеСООПШТЕНИЕ

Одржана прес конференција за предметот „Планина“

Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, Вилма Русковска, денеска одржа прес-конфереција на на која ги информираше медиумите и јавноста за деталите од предметот под назив „Планина“. Почитувајќи ги протоколите за заштита од натамошно ширење на вирусот COVID-19, прес конференцијата беше реализирана на далечина. Видео записот може да … ПовеќеОдржана прес конференција за предметот „Планина“