Биографија

marko

Јавниот обвинител на Република Македонија Марко Зврлевски е роден на 04.12.1960 година во Дебар. Основно и средно образование завршува во Скопје. Дипломира на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, по што го положува и правосудниот испит. Посетувал постдипломски студии од областа на граѓанското право на Правниот факултет – Јустинијан Први при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“.

Работното искуство го започнува како учесник во Проект „Обичајното право како извор на правото“ при Македонската академија на науките и уметностите (1988-1989), по што кратко време работи како новинар во Македонската радио телевизија. Од приправник по правна струка во тогашното Општинско јавно обвинителство во Скопје (1989-1991), преку стручен соработник (1991-1998), адвокат од областа на казненото право (1998-2000), заменик-јавен обвинител во Основното јавно обвинителство – Скопје; (2000-2005), Зврлевски речиси целата своја кариера ѝ ја посветил на јавнообвинителската работа. Во декември 2005 година е распореден во Одделението за гонење на сторители на кривични дела од областа на организираниот криминал и корупција, а по трансформирањето на одделението, е избран за јавен обвинител во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. Од ноември 2009 до јануари 2013 година како Основен јавен обвинител раководи со Основното јавно обвинителство – Скопје.

На 21 јануари 2013 година на 52 собраниска седница Марко Зврлевски е именуван за Јавен обвинител на Република Македонија. Со положување на заклетвата на 25.01.2013 и официјално станува Јавен обвинител на Република Македонија.

Марко Зрлевски е контакт лице за Република Македонија пред Советот на Европа согласно Конвенцијата за борба против организираниот криминал од Будимпешта, член на бројни комисии што се занимаваат со реформите во правосудниот систем, едукатор на Академијата за судии и јавни обвинители и член на едукаторскиот тим за базични обуки во организација на Академијата за судии и јавни обвинители за новиот Закон за кривична постапка, лиценциран обучувач за унапредување на способностите при водење на судски процеси при Националниот институт на САД (НИТА). Од 2009 до септември 2015 година беше Претседател на Здружението на јавни обвинители на Република Македонија.

Учесник е и говорник на бројни обуки, конференции, студиски посети и тркалезни маси : Прв проект во Република Македонија за борба против организираниот криминал во рамките на Темпус програмата на ЕУ (2001-2003); SECI централна средба „Борба и спречување на тероризам и финансирање на тероризам“, Букурешт, Романија; Студиска посета во Институтот за борба против организираниот криминал, Сиракуза, Сицилија, Република Италија; Работна посета на Канцеларијата за јавно обвинителство за организиран криминал, Лече, Република Италија; работна посета на седиштето на Анти-мафија биро во Рим, Република Италија; Собрание за имплементација на Конвенцијата за спречување на компјутерски криминал, Стразбур, Република Франција (2005); Студиска посета на тема „Истрага, гонење и пресуда во случаите на организиран криминал“ Вашингтон, САД (2006); Проект за следење на трансакции при перење пари, Анти-мафија биро, Рим, Република Италија; работна посета на СИПА – Европски центар за судии и обвинители (2010); Студиска посета на Сан Франциско и Вашингтон, САД подржана од DOJ OPTAD; Конференција за компјутерски криминал, Баку, Азербејџан (2012); Студиска посета на тема „Спротивставена кривична постапка“, Филаделфија, Денвер, САД; Октопус – Конференција за компјутерски криминал, Стразбур, Република Франција (2013); Завршна конференција на Проектот „Зајакнување на мрежата на јавното обвинителство во борба против организираниот криминал, Хаг, Холандија; Студиска посета на тема „Водич за казни“ Сан Франциско, САД (2014).

Неговото богато искуство во обвинителската работа секојдневно го применува во менаџирањето на Јавното обвинителство на Република Македонија и спроведувањето на реформските процеси во обвинителството.

5,021 total views, 12 views today