Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против три лица за сторено кривично дело Измама

Скопје, 07 Октомври 2014

Постапувајќи по поднесената кривична пријава од Управата за финансиска полиција, Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба эа спроведување на истражна постапка против три лица осомничени за кривично дело Измама.

Осомничените се товарат за дела извршени во 2013 година кога со намера за себе да прибават противправна имотна корист, лажно прикажувале факти во исправките на даночните пријави за одредени правни лица во кои биле внесени невистинити податоци. Прикажувале  побарувања по основ на поврат на ДДВ, иако таков промет по кој би се остварил поврат на ДДВ во име на овие правни субјекти воопшто немало, со што ги довел во заблуда одговорните за поврат на ДДВ во Управата за јавни приходи – Скопје. УЈП извршила враќање на ДДВ на банкарските сметки на предметните правни субјекти во значителен износ. Осомничените ги присвоиле паричните средства, оштетувајки ги за значителна вредност УЈП и Буџетот на Република Македонија.

Во конкретниот случај на првоосомничениот на товар му се ставаат две кривични дела Измама со тоа што во едното осомничениот има улога на потикнувач, додека на третообвинетиот му се става на товар кривично дело Измама во кое истиот имал улога на помагач во извршувањето на кривичното дело.

Надлежниот јавен обвинител ценеше дека се исполнети законските основи и до судијата на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 Скопје поднесе предлог эа определување мерка притвор против двајца осомничени.

Во Основното јавно обвинителство Скопје продолжува преэемањето на истражните дејствија по овој предмет.

514 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Кочани поведе постапка против едно лице за сторено кривично дело – Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори

Скопје, 07 Октомври 2014
Осомничениот се обидел во своето возило на граничниот премин Делчево, да пренесе 28 поединечни пакувања  на наркотична дрога – марихуана со вкупна тежина од 14 050, 60 грама. При вршење на царинска контрола, пакувањата се пронајдени и против лицето е поднесена кривична пријава до Основното Јавно обвинителство Кочани.
Надлежниот обвинител од Основното јавно обвинителство Кочани донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против осомничениот. Воедно, ценејќи дека се исполнети законските основи, пред судијата на предходна постапка од Основниот суд Кочани предложи определување на мерка Притвор за осомниченото лице.
Судијата на предходна постапка од Основниот суд Кочани со Решение на осомничениот му определи мерка Притвор со времетраење од 30 дена.

414 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Тетово започна постапка против едно лице осомничено за кривично дело – Недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материјали

Скопје, 07 Октомври 2014
Надлежен јавен обвинител од  Основното јавно обвинителство Тетово донесе Наредба за спроведување  на истражна постапка за едно лице поради основано сомнение дека сторило кривично дело – Недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки  материјали.
 
Осомничениот во својот дом и помошните простории неовластено држел поголемо количество  на муниција и огнено оружје , кое било пронајдено од страна на полициски службеници од СВР Тетово.
 
Ценејќи дека постојат законските основи, надлежниот Јавен обвинител до судијата на предходна постапка од Основниот суд Тетово поднесе Предлог за определување на мерка притвор за осомничениот.

440 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Прилеп спроведува истражна постапка против едно лице за кривично дело – Примање поткуп

Скопје, 04 Октомври 2014
Постапувајќи по кривичната пријава поднесена од СВР Битола-ПС Прилеп, Основното јавно обвинителство Прилеп пристапи кон собирање на известувања за сторено продолжено кривично дело Примање поткуп извршено од страна на едно осомничено лице.
Осомничениот се товари дека во текот на годинава неколку пати примило поткуп од оштетеното лице, за службено дејствие кое осомничениот морал да го изврши,
Сметајќи дека се исполнети законските основи, надлежниот јавен обвинител до Судијата за претходна постапка при Основен суд Прилеп поднесе предлог за определување на мерка притвор.
Судијата на Претходна постапка при Основен суд Прилеп на осомничениот му определи мерка притвор во траење од 8 дена почнувајќи од 03.10.2014 година.

433 total views, no views today

Основното јавно обвинителство Штип поведе постапка против едно лице за сторено кривично дело – Родосквернавење

Скопје, 04 Октомври 2014

Наредба за спроведување на истражна постапка против едно лице донесе надлежното Основно јавно обвинителство Штип откако утврди постоење на основано сомневање дека осомничениот извршил обљуба на својата ќерка, која е малолетно лице кое сеуште не наполнило четиринаесет години.

Осомничениот  се гони за сторено кривично дело – Родосквернавење.

Надлежниот обвинител ценејќи дека се исполнети законските основи, до судијата на предходна постапка предложи определување на мерка Притвор за осомниченото лице. По ваквиот предлог се произнесе и судијата, па со Решение на осомничениот му е определена мерка Притвор во времетраење од 30 дена.

Во Основното јавно обвинителство Штип истражната постапка против осомничениот продолжува, во насока на собирање на потребните докази во предметот

 

440 total views, 1 views today

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција поведе постапка против две лица за криумчарење на мигранти

Скопје, 03 Октомври 2014

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, постапувајќи по кривичната пријава од Министерството за внатрешни работи – Полициска станица – Кавадарци, донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против две лица за сторено кривично дело – Криумчарење на мигранти.

Прочитај повеќе…

5,528 total views, 3 views today

Основното јавно обвинителство Кочани поднесе Обвинителен акт против едно лице за сторено Убиство

Скопје, 26 Септември 2014

По спроведената истражна постапка за кривично дело Убиство, Основното јавно обвинителство Кочани до Основниот суд Кочани на ден 26. 09. 2014 година поднесе Обвинителен акт против едно лице.

 Кривичното дело за кое обвинителството го гони обвинетиот се случи на ден 8 април 2014 година, кога во неговиот дом во с. Спанчево, обвинетото лице со умисла и на подмолен начин го лишил од живот својот син.

Надлежниот обвинител достави и Предлог за продолжување на мерката Притвор, ценејќи дека сеуште постојат законските основи за нејзино определување.

 

513 total views, 1 views today

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување на истрага и поднесе Предлог за определување на мерка – Притвор против лица осомничени за кривично дело – Измама

Скопје, 25 Септември 2014

Основното јавно обвинителство Скопје постапува по кривична пријава поднесена од Министерството за внатрешни работи и Управата за финансиска полиција на ден 25.09.2014 година, против пет лица осомничени за сторено кривично дело – Измама.

Прочитај повеќе…

474 total views, 1 views today

Основното јавно обвинителство – Битола ја води истрагата за кривичниот настан во кој при лов едно лице го изгуби животот и едно беше повредено

Скопје, 19 Септември 2014

Основното јавно обвинителство – Битола даде наредба за вршење на увид на лице место за кривичниот настан кој се случи на ден 16.09.2014 година во атарот на с. Мренога, каде едно лице со употреба на ловечка пушка лиши од живот едно, а повреди друго лице. Од страна на полицијата и КРИМ – техника е извршено скицирање и фотографирање на местото. Едновремено се обезбедени и потребните докази.

Постапувајќи по наредбите, СВР Битола поднесе кривична пријава против едно лице за сторени кривични дела – Убиство од небрежност, Тешка телесна повреда и Незаконит лов. За другите две лица кои учествувале во настанот поднесена е пријава за сторено кривично дело – Незаконит лов.

Основното јавно обвинителство – Битола продолжува со истражната постапка во која ќе бидат прибрани сите материјални докази и факти за кривичниот предмет, врз основа на кој ќе биде донесена одлука.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

453 total views, 1 views today

Основното јавно обвинителство – Прилеп донесе Наредба за спроведување истрага за едно правно и едно физичко лице за сторено продолжено кривично дело – Даночно затајување, Измама и Фалсификување исправа

Скопје, 19 Септември 2014

 

Основното јавно обвинителство – Прилеп донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против едно правно лице и одговорното лице во правното лице, поради основано сомнение дека сториле продолжено кривично дело Даночно затајување, продолжено кривично дело Измама и продолжено кривично дело Фалсификување исправа, сите од Кривичниот законик на Република Македонија.

Прочитај повеќе…

668 total views, 2 views today

Page 88 of 92« First...102030...8687888990...Last »