Настани, Соопштенија

Балкански форум на јавните обвинители во Софија: Притисокот врз независноста на јавните обвинителства е недозволен

Во Софија денеска се одржа Вториот работен форум на главните јавни обвинители на балканските држави на тема „Улогата на јавното обвинителство за воспоставување на владеење на правото“, на кој учествуваше и Јавниот обвинител на Република Северна Македонија  Љубомир Јовески.

„Притисокот врз независноста на јавните обвинители е недозволен, особено оној кој доаѓа од политичарите“, се согласија учесниците на форумот во дискусијата. Според државните обвинители од регионот, ефикасното јавно обвинителство во една држава е најголема гаранција за владеење на правото, за доверба во институциите и за просперитетна економија.

Акцент во разговорите беше ставен врз позитивните ефекти од соработката меѓу јавните обвинителства од балканските земји, демонстрирана во последните години, што има големо значење за ефикасноста на националните судски системи.

Форумот во Софија го отвори главниот обвинител на Република Бугарија Иван Гешев, кој изрази уверување дека споделувањето на најдобрите пракси од работата на одделните национални јавни обвинителства ќе биде од корист при справувањето со предизвиците за постигнување на повисоки резултати во борбата со криминалот и особено со прекуграничниот криминал. На јавните обвинители од регионот, преку видео-конференциска врска им се обрати и претседателот на EUROJUST Ладислав Хамран.

Покрај Јовески, на форумот учествува и Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција Вилма Русковска.

Учесниците во дискусијата одлучија домаќин на Третиот работен форум на главните јавни обвинители на балканските држави да биде Република Романија.