Соопштенија

Четворица битолчани обвинети за непочитување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Битола поднесе предлози за определување казнени налози против четири лица кои не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим за движење на територијата на Република Северна Македонија.

За време на полицискиот час тие биле затекнати како се движат на различни локации во градот, со што го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик.

Јавниот обвинител на Основниот суд Битола му предложи за сите обвинети да изрече парични казни од 100 дневни глоби, а висината на една дневна глоба да биде определена на 20 евра во денарска противвредност.