Соопштенија

Обвинение за тренерот по џудо заради полови дејствија врз деца

Основното јавно обвинителство Прилеп до надлежниот суд поднесе Обвинителен акт против едно лице на возраст од 46 години кое го товари за сторени кривични дела – Обљуба со злоупотреба на положбата, за кое за две оштетени се гони за продолжено кривично дело  по  член 189 став 2 во врска со став 1 и во врска со член 45 од Кривичниот законик и за две оштетени по член  189 став 2 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Обвинетитот како тренер по џудо, од февруари до декември 2020 година,  во Прилеп и на други места, заради задоволување на полови страсти, со злоупотреба на својата положба ивршил полови дејствија врз деца кои наполниле 14 години – четири ученички кои му биле доверени заради тренирање и воспитување.

Заедно со обвинението надлежниот јавен обвинител до Судот достави и посебен предлог за продолжување на веќе определената мерка притвор за обвинетиот.​