Соопштенија

Обвинителен акт за лицето кое криумчареше злато

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинителен акт против едно лице,  27-годишна државјанка на Република Турција поради сторено кривично дело – Криумчарење од член 278 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Обвинетата делото го сторила на 18 декември, околу 20 часот на аеродромот во Скопје, кога избегнувајќи ја царинската контрола пренела непријавена стока-накит од бело злато. Накитот бил со вкупна тежина од 380.50 грама кои имаат вредност од 27 633 795,00 денари.

Со оглед на оценката дека се уште постојат околности кои укажуваат на опасност од бегство, како и можност обвинетата да го повтори делото, надлежниот јавен обвинител до  Основниот суд Скопје 1 Скопје достави посебен предлог за продолжување на мерката притвор за обвинетата.