Соопштенија

Основното јавно обвинителство Кочани поведе постапка против едно лице за Производство и дистрибуција на детска порнографија

Осомничениот во периодот од јули 2014 година досега во неколку наврати произведувал видео запис на сопствениот мобилен телефон кој го имал поставено во женската соблекувална на фискултурната сала и во соблекувалната на градскиот базен во Делчево.  Снимениот материјал како и направените фотографии осомниченот ги чувал со цел нивна дистрибуција како детска порнографија. Мобилниот телефон бил поставен на кантата за смет и на посебно издупчено место во лимена преграда во соблекувалните и бил подесен постојано да снима додека девојчињата се подготвувале.
Поради стореното, надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство Кочани донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против осомничениот. Воедно, сметајќи дека се исполнети законските основи, до надлежен Судија на предходна постапка обвинителот поднесе Предлог за определување на мерка Противор за осомничениот.
Прифаќајќи го предлогот на јавниот обвинител, судијата на предходна постапка му изрече на осомничениот Притвор во времетраење  од 30 дена.