Соопштенија

Основното јавно обвинителство – Куманово спроведува истражна постапка против државјанин на Република Албанија

По поднесената кривична пријава од страна на Министерството за финансии – Царинска управа, надлежниот јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Куманово оформи предмет и донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против албански државјанин. На лицето му се става на товар дека сторило кривично дело – Неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори од чл.215 ст.1 од Кривичниот законик.

Имено, на 12-ти овој месец, на ГП Табановце при излез од Република Македонија, при извршена контрола на патничко моторно возило од страна на царинските службени лица биле пронајдени 24,5 кг наркотична дрога – марихуана. Дрогата спакувана во пакувања со различни големини била сместена во касета и специјално направен бункер на подот од возилото.

Во текот на вчерашниот ден, надлежниот обвинител изврши распит на осомничениот кој делумно го призна кривичното дело за кое се обвинува. Јавниот обвинител до судијата на претходна постапка при Основниот суд – Куманово поднесе Предлог за определување на мерка – Притвор. Судијата, постапувајќи по предлогот на јавниот обвинител со Решение на осомничениот му определи мерка – Притвор во траење од 30 дена.