Соопштенија

Основното јавно обвинителство – Скопје поднесе жалба на Пресудата на Основниот суд Скопје 1 – Скопје за сторено кривично дело – убиство со умисла на малолетно лице

Основниот суд Скопје 1 – Скопје  во март годинава донесе Пресуда со која на Џемаил Браими и неговата невенчана сопруга Јасмина Махмуд им беше изречена казна затвор во траење од по 20 години за сторено кривично дело – убиство со умисла на малолетно лице, со соизвршителство. Во исто време, до правосилноста на пресудата, по предлог на Основното јавно обвинителство – Скопје беа продолжени мерката Притвор на Џемаил Браими и мерките за претпазливост за обвинетата Јасмина Махмуд.

Обвинитетите во март минатата година брутално, на смрт претепаа тригодишно девојче за кое тврдеа дека паднало по скали. Но, доказите во истражната постапка и Извештајот од обдукцијата потврдија дека станува збор за убиство во кое двајцата обвинети се соизвршители, односно учествувале заедно во делото и се обиделе да го прикријат.

Обвинителството незадоволно од Пресудата поднесе жалба сметајќи дека изречената казна е недоволна за вакво кривично дело дотолку повеќе што во случајот доминираат отежнителните околности, бидејќи се посегнува по живот на тригоди%D