Соопштенија

Основното јавно обвинителство – Скопје работи на расветлување на грабежот во банкарски трезор

Основното јавно обвинителство – Скопје издаде Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице, осомничено дека сторило кривично дело Затајување по член 239 став 5, а во врска со ставовите 3 и 1 и со член 45 од Кривичниот законик.

Лицето е осомничено дека затаилo два милиони швајцарски франци и 270.000 евра од главниот трезор на една деловна банка.

Со цел расветлување на случајот, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Скопје издаде Наредби за обезбедување на снимките од видео надзорот и комплетната документација од банката, како и за обезбедување на листинзите од телефонската комуникација на осомниченото лице.

По предлог од надлежниот јавен обвинител, судија на претходна постапка на осомниченото лице му определи мерка притвор во траење од 30 дена.

Истрагата за целосно расветлување на овој случај продолжува.