Соопштенија

Отворена постапка против тројца малолетници и едно полнолетно лице за извршено насилство

Основното јавно обвинителство Скопје отвори постапка против едно 19-годишно лице, како и против тројца малолетници на возраст од 17 години, за кои постои основано сомнение дека сториле кривично дело – Насилство од член 386 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

На 11.02.2019 година, по завршување на ракометен натпревар во спортската сала „Антон Димитров“,  пријавените во група извршиле грубо насилство врз четворица играчи на еден ракометен клуб, родени 2001 година. Тие ги следеле ракометарите до автобуската станица кај Трговскиот центар Бутел. Притоа, без причина се нафрлиле најпрво врз еден, а потоа и врз останатите оштетени, удирајќи ги по главата и телото со метални шипки, тупаници и клоци и нанесувајќи им повреди по главата и телото.

На 02.04.2019 година, полнолетниот пријавен со уште двајца од малолетните пријавени, во близина на СМУГС „Панче Караѓозов“ извршил уште едно кривично дело  – Насилство. Имено, пријавените почнале грубо да малтретираат и физички нападнале две лица, на возраст од 17 и 18 години, удирајќи ги со тупаници и клоци, како и со тврди предмети. На овој начин на оштетените им нанеле повреди во пределот на главата и телото, а кај останатите присутни предизвикале чувство на страв и несигурност.

Во кривичната пријава поднесена од Министерството за внатрешни работи е наведено дека постојат индиции дека осомничените го сториле кривичното дело од омраза, што ќе биде предмет на утврдување во текот на кривичната постапка.

Надлежниот јавен обвинител до судијата на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 Скопје достави Предлог за определување мерки на претпазливост против полнолетниот осомничен, кои вклучуваат забрана за напуштање на живеалиште/престојувалиште, обврска да се јавува повремено кај надлежен орган, привремено одземање на патна или друга исправа за преминување на државната граница, како и забрана за приближување и воспоставување контакти со оштетените во двата настани.

Постапката за пријавените малолетници е издвоена и за нив до Судот ќе биде поднесено Барање за поведување на подготвителна постапка.