Соопштенија

Парични казни за четворица прилепчани поради непостапување според здравствените прописи

Основното јавно обвинителство Прилеп денеска поднесе четири предлога за издавање казнен налог за четири лица, жители на Прилеп. Секој од нив во одделни случаи го сторил кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик.

Сите  обвинети кои во државата дошле од различни држави, при влез во земјава на 16 март 2020 година потпишале изјави за самоизолација. Но при проверка од полициските службеници на 18 март не биле затекнати во нивните домови, па со тоа го сториле кривичното дело кое им се става на товар.

Обвинетите иако должни да ги имплементираат мерките определени во Писмена наредба на Министерството за здравство за сузбивање или спречување на епидемијата на коронавирусот – COVID 19, како и обврската од Изјавите за самоизолација, не постапиле согласно предвиденото со што го сториле кривичното дело.

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Прилеп до Основниот суд Прилеп ги достави предлозите со кои предлага судот за секој од обвинетите да изрече парична казна во висина од 100 дневни глоби, секоја дневна глоба со висина од по 30 евра во денарска противвредност.