Соопштенија

Побаран притвор за осомничен за уцена во Гостивар

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Гостивар отвори постапка против едно лице за сторено кривично дело – Уцена од член 259 од Кривичниот законик. Осомничениот 22-годишен гостиварец ја уценувал својата поранешна девојка на иста возраст. Тој во повеќе наврати и барал пари во замена да не објави нејзини експлицитни фотографии.

На овој начин осомничениот успеал од оштетената да одземе околу 400 евра. Последниот пат и побарал 1.000 денари, девојката го пријавила, а банкнотата која му ја предала била претходно обележана. По приемот на парите, осомничениот бил задржан и кај него била пронајдена обележаната банкнота.

Ценејќи дека се исполнети законските основи, надлежниот јавен обвинител до судија на претходна постапка од Основниот суд во Гостивар достави и Предлог за определување мерка притвор на осомниченото лице.