Соопштенија

Поведена постапка за злоупотреба на лични податоци

Гостиварското обвинителство поведе постапка против 47-годишна гостиварка за која постои основано сомнение дека го сторила кривичното дело – Злоупотреба на лични податоци од член 149 став 1 од Кривичниот законик.

Осомничената без согласност, на 14 и 15 мај 2021 година, во неколку наврати преземала фотографии  од Фејсбук профилот на малолетната ќерка на оштетената и ги прикачувала на нејзиниот личен прифил. На така преземените фотографии додавала недолични и лажни коментари, коишто предизвикале чувство на омаловажување кај оштетената и нејзината ќерка.