Соопштенија

Поведени постапки против 11 лица за непочитување на полицискиот час во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе предлози за издавање казнени налози против девет лица кои го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Против две лица, пак, за истото кривично дело е поднесен обвинителен предлог.

Во различни временски периоди и на различни локации, обвинетите биле затекнати при непочитување на полицискиот час. Се движеле надвор од своите домови без да поседуваат дозвола за време на часовите кога тоа е забрането согласно прописите со кои се определени мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.​