Соопштенија

Средба на Јовески со тим од Проектот за борба против сериозен криминал во Западен Балкан

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески се сретна со проектниот тим со седиште во Република Северна Македонија на Проектот за борба против сериозен криминал во Западниот Балкан – ИПА 2019. На средбата стана збор за можностите за идна соработка.

На Јовески му беа презентирани новините во актуелната проектна фаза (7.2020-6.2023), вклучувајќи ги и можностите да се поднесуваат проектни идеи во рамките на јавниот повик за техничка помош, поддршката на проектот за јавниот обвинител за врска на Република Северна Македонија со EUROJUST, како и намерата на проектот да ја зајакне соработката меѓу јавните обвинителства од Западниот Балкан и соодветните мрежи во ЕУ. Јовески му посака добредојде на тимот во новата проектна фаза, нагласувајќи ја притоа важноста на поддршката од овој проект за работата на Јавното обвинителство и истакнувајќи го значењето на досегашната соработка.

Проектот за борба против сериозен криминал во Западниот Балкан е кофинансиран од Европската комисија, германската Влада и италијанската Влада, а за неговата имплементација се задолжени ГИЗ од Германија, ЦИЛЦ од Холандија и италијанското Министерство за внатрешни работи.