Соопштенија

Струмичкото обвинителство поведе истрага за полов напад врз дете

Основното јавно обвинителство Струмица донесе Наредба за спроведување истражна постапка за едно лице за кое постои основано сомнение дека сторило кривично дело – Полов напад врз дете кое не наполнило 14 години од член 188 од Кривичниот законик.

Имено, постои сомнение дека осомничениот 26-годишник од Радовиш извршил обљуба врз малолетничка. Јавен обвинител веќе извршил разговор со осомничениот, кој не го негира сторувањето на делото. Во насока на обезбедување докази, надлежниот обвинител издаде и наредби за вештачења на траги, разговори со сведоци, како и за психијатриски вештачења на осомничениот и на оштетената.

До судијата на претходна постапка од Основниот суд во Струмица јавниот обвинител поднесе предлог за определување мерки на претпазливост – забрана за напуштање на живеалиште/престојувалиште, привремено одземање на патната исправа, обврска да се јавува повремено во Судот, како и забрана за приближување и остварување контакти со жртвата.​