Побарани казни заради непочитување на полицискиот час во Битола

Побарани казни заради непочитување на полицискиот час во Битола

Oсновното јавно обвинителство Битола поднесе предлози за издавање казнени налози против две лица заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразна болест предизвикана од коронавирусот … Повеќе

Поднесено обвинение за разбојништво во Скопје

По спроведена истражна постапка, Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинителен акт против едно лице на возраст од 29 години, кое се товари за кривично дело – Разбојништво од член 237 став 4 во врска со став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 16.11.2019 година, влегол во семејна куќа во населбата Лисиче преку незаклучена врата. Внатре … Повеќе

Постапки за три непочитувања на полицискиот час во Ресен

Основното јавно обвинителство Ресен поднесе предлози за издавање казнени налози за три лица заради кривично дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразна болест предизвикана од коронавирусот … Повеќе

Поднесен предлог за казнен налог против скопјанец заради непочитување на здравствените прописи

Jавен  обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на 17 март се вратил во земјава по престој во Словенија, како ризична земја за ширење на коронавирусот … Повеќе

Побарана казна заради непочитување на самоизолација во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје денеска поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице од Пробиштип со престојувалиште во Скопје, кое сторило кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. По престој во Австрија, како земја со среден ризик за ширење на коронавирусот COVID-19, … Повеќе

Соопштение

Основното јавно обвинителство Скопје продолжува активно да постапува во предметот со поранешната директорка на ЈЗУ Универзитетската клиника за дерматологија – Скопје. Заради правилно информирање на јавноста, Основното јавно обвинителство Скопје известува дека на 19 март од страна на СВР Скопје беше поднесено писмено известување кое се однесува на поранешната директорка на ЈЗУ Универзитетската клиника за … Повеќе

Петмина го прекршиле полицискиот час во Скопје, побарани казни

Против пет лица од Скопје Основното јавно обвинителство Скопје денеска поднесе Предлог за издавање казнен налог заради сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети ја прекршиле Одлуката со која се забранува движењето на населението во Република Северна Македонија, при што … Повеќе

Скопјанец обвинет заради непочитување на задолжителната самоизолација

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје достави Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на возраст од 33 години, на 12 март се вратил во земјава по … Повеќе

Предложена казна заради непочитување на полицискиот час во Битола

Основното јавно обвинителство Битола поднесе Предлог за определување казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот 32-годишник, на 24 март околу 22:00 часот бил затекнат како се движи по улица „Илинденска“ во Битола, со што не ги … Повеќе

Побарана парична казна за жител на Арачиново кој не ја почитувал задолжителната самоизолација

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје поднесе Предлог за издавање казнен налог против жител на Арачиново кој се товари за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, при влез на граничниот премин Табановце на 17 март, … Повеќе

Поведена постапка за непочитување на здравствените прописи во Битола

Основното јавно обвинителство Битола поднесе Предлог за издавање казнен налог против три лица за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите, двајца сопружници од Битола на возраст од 43 и 40 години, заедно со нивното малолетно дете на возраст од 17 години … Повеќе

Побарани парични казни заради непочитување на здравствените прописи во Трубарево и во Петровец

Основното јавно обвинителство Скопје, постапувајќи по поднесени кривични пријави, до Основниот кривичен суд Скопје достави четири предлози за издавање казнен налог против лица обвинети за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Четворицата обвинети, од кои тројца жители на Трубарево и еден на … Повеќе

Кривично-правна одговорност за непочитување на полицискиот час

Со Одлука на 25 седница на Владата на Република Северна Македонија, одржана на 21 март, на подрачјето на целата држава се воведува забрана за движење на населението во временски период од 21:00 – 06:00 часот, а со цел спречување на ширење на заразната болест COVID-19 и заштита на населението. Забраната стапува на сила денеска. Од … Повеќе

Побарана парична казна за жител на Чегране

Основното јавно обвинителство Гостивар до Основниот суд во Гостивар поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице, обвинето дека сторило кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот од 13 март бил должен да биде во задолжителна домашна самоизолација во траење од … Повеќе

Побарана парична казна за лекар кој не ги почитувал здравствените прописи во Кавадарци

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Кавадарци поднесе Предлог за издавање казнен налог за едно лице, за продолжено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 во врска со член 45 од Кривичниот законик. Обвинетиот, лекар во ЈЗУ Општа болница со проширена дејност – Кавадарци, постапувал … Повеќе

Петмина скопјани обвинети за непостапување според здравствените прописи

Основното јавно обвинителство Скопје денеска до Основниот кривичен суд Скопје поднесе предлози за издавање казнени налози против пет лица, сите за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Имено, по пристигнување од земји со висок и среден ризик на 16, 17 и 18 … Повеќе

Предлог за казнен налог заради непочитување на здравствените прописи во Струга

Основното јавно обвинителство Струга до Основниот суд во Струга поднесе Предлог за издавање на казнен налог против едно лице заради кривично дело– Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот 36-годишен жител на струшкото село Драслајца, на 16 март со камион пристигнал на граничниот премин Табановце … Повеќе

Уште едно лице во Куманово обвинето за непостапување според здравствените прописи

Основното јавно обвинителство Куманово поднесе Предлог за издавање казнен налог за едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 15 март, при влез во државата на граничниот премин Ќафасан, потпишал писмена изјава дека ќе се стави во самоизолација во … Повеќе

Изречена глоба за непочитување на здравствените прописи во Куманово

Основното јавно обвинителство Куманово поднесе Предлог за издавање казнен налог за едно лице кое се товари дека сторило кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 16 март, при влез во државата на граничниот премин Деве Баир, потпишал писмена изјава дека ќе … Повеќе

Тројца руски државјани обвинети за обид да ограбат банкомат во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинителен предлог против три лица, државјани на Руската Федерација, за кривично дело – Тешка кражба од член 236 став 1 точка 1 во врска со член 19 и член 22 на Кривичниот законик. Обвинетите, по претходен договор, на 14 март се обиделе да одземат туѓи подвижни предмети – пари, така … Повеќе