Соопштенија

Мерки на претпазливост за осомничен за примање поткуп

Основното јавно обвинителство Скопје поведе постапка против 24-годишник од Дебар за кого постои основано сомнение дека сторил продолжено кривично дело – Примање поткуп од член 357 став 6  во врска со став 2 и став 1 и во врска со член 45 од Кривичниот законик.

Во септември и октомври 2022 година, како вработен на Универзитетската клиника за радиологија и онкологија во Скопје, осомничениот со умисла извршил две временски поврзани дејствија што претставуваат повеќекратно остварување на исто дело, искористувајќи ист траен однос и  исти прилики.

Тој во два наврати директно побарал и примил подарок за себе за да изврши службено дејствие кое што би морал да го изврши – да издаде имунотерапија за една пациентка, иако терапијата бил должен да и ја издаде од аптеката во рамки на клиниката, по издаден  медицински извештај од лекар – специјалист.

Надлежниот јавен обвинител, со цел обезбедување на присуството на осомничениот во текот на постапката, до Основниот кривичен суд Скопје достави предлог за определување повеќе мерки на претпазливост: забрана за напуштање на живеалиштето односно престојувалиштето, обврска на обвинетиот да се јавува повремено на определено службено лице или кај надлежен државен орган, привремено одземање патна или друга исправа на осомничените за преминување на државна граница, забрана за приближување и одржување контакти со оштетената и забрана за преземање на определени работни активности кои се поврзани со кривичното дело.