Соопштенија

Остварена работна посета со претставници на Врховниот апелационен суд на Република Турција

Јавниот обвинител на Република Македонија, г. Љубомир Јовески денеска оствари работна средба со г. Мехмет Акарџа, Републички главен јавен обвинител на Врховниот апелационен суд на Република Турција и г. Исмаил Рушту Чирит, Претседател на Врховниот суд на Република Турција. На средбата присуствуваа и г. Јово Вангеловски, Претседател на Врховниот суд на Република Македонија, како и претставници од Врховниот апелационен суд на Република Турција и од Јавното обвинителство на Република Македонија.

29746269_1989648118029731_1778262482_o

На работната средба беше истакната подготвеноста на двете страни за продлабочување на соработката во областа на борба против тероризмот, корупцијата, меѓународниот организиран криминал, трговијата со луѓе и нелегалната миграција, како и кривичните дела од економски и компјутерски криминал.

29829768_1989648298029713_930552194_o

Ова е прва работна средба на г. Љубомир Јовески со турските колеги. Посетата е во рамките на одбележувањето на Денот на правосудството во Република Македонија.

29883552_1989648221363054_902807599_o