Соопштенија

Парична казна за лице кое не ја почитувало задолжителната домашна изолација во Охрид

Основното јавно обвинителство Охрид поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице, 45 – годишна охриѓанка, која не постапила според донесено Решение од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, со кое и  била определена задолжителна домашна изолација  со датум на започнување од 15 мај 2020 година. При проверка од надлежните органи, на 17 мај, обвинетата не била затекната во домот.

Овинетата со своите дејствија го извршила кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. За стореното, обвинителството му предложи на судот на обвинетата да и изрече парична казна од 100 дневни глоби, со определување на секоја дневна глоба во износ од по 20 евра во денарска противвредност.