Соопштенија

Постапки за непочитување на полицискиот час во Велес

Основното јавно обвинителство во Велес во текот на денешниот ден до Основен суд Велес поднесе Предлози за издавање казнен налог против 6 лица за сторено кривично дело од член 206 од Кривичниот законик – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија.

Обвинетите постапиле спротивно на Одлуката за дополнување на Одлуката за забрана и посебен режим за движење на територијата на Република Северна Македонијаи за време на полицискиот час биле затекнати од страна на полициските службеници како се движат пеш или со автомобил по улиците низ градот.

Надлежните јавни обвинители предлагаат на обвинетите за стореното кривично дело да им се изречат парични казни во висина од 40 дневни глоби во износ од по 20 евра, односно вкупни казни од 800 евра во денарска противвредност.