Соопштенија

СООПШТЕНИЕ

Ја известуваме јавноста дека во насока на заштита од криминални или други против законски дејствија, а во смисла на превентивно делување, Јавниот обвинител на Република Македонија донесе Одлука за формирање на привремена Комисија за следење на евентуални изборни нерегуларности што би биле сторени при организирањето и спроведувањето на изборниот процес на 5 јуни 2016 година.

Членови на Комисијата се јавни обвинители од Јавното обвинителство на Република Македонија, од четирите Виши јавни обвинителства и од Основното јавно обвинителство -Скопје. Членовите на Комисијата се задолжени да го следат изборниот процес и притоа за сите настани за кои ќе оценат дека даваат индиции за евентуално сторени изборни нерегуларности да даваат задолженија за итно постапување од страна на надлежните обвинителства.

Во насока на сеопфатност во постапувањето, Комисијата ќе отвори нова службена електронска адреса за пријавување на изборни нерегуларности на која сите граѓани или претставници на граѓански организации ќе можат писмено да пријават незаконско постапување во врска со изборниот процес.

Наскоро службената адреса ќе биде објавена на веб страницата на Јавното обвинителство на Република Македонија.