Парична казна за 15 лица заради непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Парична казна за 15 лица заради непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе предлози за издавање казнени налози против 15 лица за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети во одделни настани,  за време на полицискиот час биле затекнати како се движат пеш, со велосипеди или возила низ … Повеќе

Притвор заради извршени кражби

Јавен обвинител од Основното јавно бвинителство Гевгелија поведе постапка против едно лице за кое постои основано сомнение дека го сторилo кривичното дело – Тешка кражба од член 236 став 1 точка 1 во врска со член 45 став 1 од Кривичниот законик. Во временскиот период од 03.01.2020 година до 24.05.2020 година, осомичениот во 12  наврати … Повеќе

Предлог за казнени платни налози за 23 лица и за две лица условни осуди за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Основното јавно обвинителство-Гевгелија до Основниот суд во Гевгелија достави предлози за издавање на казнен налог против 25 лица кои спротивно на забраната за движење за време на полицискиот час, без дозвола пеш или со возила се движеле низ Гевгелија, Нов Дојран, Богданци и нивната околина. Во 21 одделен кривично правен настан, непочитувајќи ја забраната за … Повеќе

Обвинети се лицата кои играа оро за време на полициски час

Гевгелиското обвинителство поднесе предлози за издавање казнени налози против 43 лица кои го сториле кривичното дело –  Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Од обвинетите, 30 лица се обвинети затоа што на 19 април 2020 година, за време кога во сила била забраната за движење, … Повеќе

Гевгелиското обвинителство побара парични казни за дванаесет лица

Обвинетите во одделни кривично правни настани го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Тие не ги почитувале мерките и одлуките за забрана на движење на населението, па за време на полицискиот час без дозвола, пеш или со возила  се движеле низ … Повеќе

Уште 14 предлози за казнени налози заради непочитување на здравствените прописи во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе уште 14 предлози за издавање казнени налози со кои се опфатени вкупно 19 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети не се придржувале до Одлуката за забрана и посебен режим на движење на … Повеќе

Побарана казна од 1000 евра за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на 26 март во 02:45 часот, за време на полицискиот час бил затекнат со автомобил кај клучката Прдејци. Со ова … Повеќе

Гевгелиското обвинителство побара парични казни за девет лица

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе  предлози за издавање казнени налози против девет лица кои го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Чертворица од нив, допатувале на 18 март во Република Северна Македонија од  Р.Грција, Р.Турција и Р.Бугарија како земји со среден … Повеќе

Парична казна за две лица од Валандово за непостапување според прописите за време на пандемија

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Гевгелија денеска до Основниот суд – Гевгелија достави Предлог за издавање на казнен налог против две лица за сторено кривично дело Непостапување според прописите за време на пандемија предвидено и казниво по член 206 од Кривичниот законик. Во предлогот обвинителството бара лицата да се огласат за виновни … Повеќе

​Притвор за осомничен за силување на малолетничка во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија до судијата на претходна постапка при Основниот суд Гевгелија достави Предлог за определување мерка притвор за едно лице, осомничено дека сторило кривично дело – Силување од член 186 став 2 во врска со став 1 од Кривичниот законик. Притворот беше побаран бидејќи постојат околности кои укажуваат на опасност од бегство на … Повеќе

Поведена постапка за гевгеличанецот кој со лажно претставување измами повеќемина

Основното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против лице на возраст од 41 година, за сторени две кривични дела од продолжен вид и тоа: Измама од член 247 став 1  во врска со член 45 став 4 во врска со став 1 и Злоупотреба на лични податоци од член 149 став 1 во врска со член … Повеќе

Жител на Чашка осомничен за обид за силување во Негорци

Основното јавно обвинителство Гевгелија поведе истражна постапка против лице осомничено дека се обидело да стори кривично дело – Силување од член 186 став 1 во врска со член 19 од Кривичниот законик. Осомничениот жител на селото Мелница, општина Чашка, на 12 јануари со употреба на сила се обидел да присили на обљуба една жена од … Повеќе

Притвор за осомничен кој се гони за повеќе кривични дела

Oсновното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против едно лице за сторени три кривични дела и тоа – Насилство од член 386 став 3 во врска со став 1, Телесна повреда од член 130 став 2 во врска со став 1 и Самовластие од член 392 став 2 во врска со точка 1 од Кривичниот законик. … Повеќе

Основното јавно обвинителство Гевгелија истражува тешка кражба во винарска визба

Основното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против шест лица, од кои за двајца за сторено кривично дело Тешка кражба од член 236 став 1 точка 1 во врска со член 22 од КЗ, а за четворица за кривично дело Прикривање од член 261 од Кривичниот законик. Во текот на постапката утврдено е дека четири лица, … Повеќе