Соопштенија

Управувале возила за време на полицискиот час во Радовиш

Основното јавно обвинителство Радовиш поднесе Предлог за издавање казнени налози против четири лица кои го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик.

На 24 – 25.03.2020 година, во периодот од 21 часот до 00:30 часот, за време на епидемија – пандемија на опасната заразна болест коронавирус – COVID 19, двајца обвинети не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за нејзино сузбивање или спречување, со тоа што постапиле според Одлуката за забрана и посебен режим на движење донесена од Владата на Република Северна Македонија. Тие биле предупредени од полициски службеници кај викенд населба на планината Плачковица за забраната на движење, но  се упатиле по регионалниот пат кон Радовиш. На даден знак не застанале на полициска контрола кај с.Шипковица, ниту пак застанале на полициска контрола  кај с.Раклиш. Потоа со возилото удриле во бетонски зид кај ГП Техника и без да застанат продолжиле да се движат по регионалниот пат кон с.Ораовица, каде во 00:30 часот од страна на полициски службеници биле пронајдени во нивниот дом.  За стореното кривично дело, обвинителството  предложи на судот, на обвинетите да им изрече парични казни во висина од по 100 дневни глоби, секоја во висина од по 10 евра во денарска противвредност.

​Третиот обвинет на 25.03.2020 година, во 00:50 часот во Радовиш, не постапил според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на коронавирусот, бидејќи во време на забрана на движење на населението од 21 до 5 часот, со восило се движел по градот. Основното јавно обвинителство Радовиш предложи на судот на обвинетиот да  изрече парична казна во висина од 100 дневни глоби, секоја во висина од по 5 евра во денарска противвредност.

Четвртиот обвинет го сторил делото на 24.03.2020 година, во 22:45 часот во с.Раклиш, општина Радовиш, кога за време на полицискиот час, со возило се движел по регионалниот пат Радовиш – с.Раклиш. Паричната казна која е предложена до судот за овој обвинет е во висина од 100 дневни глоби, секоја во висина од по 5 евра во денарска противвредност.