Соопштенија

Предлози за казнени налози за 13 прекршители на полицискиот час во Кочани

Седум предлози за издавање казнени налози за вкупно 13 лица поднесе Основното јавно обвинителство Кочани за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите, во периодот од 23 до 29 март, не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим за движење на … ПовеќеПредлози за казнени налози за 13 прекршители на полицискиот час во Кочани

Побарани парични казни за непочитување на полицискиот час во Ресен

Основното јавно обвинителство Ресен денеска до Основниот суд Ресен поднесе предлози за издавање казнени налози против четири лица за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим за движење на територијата на Република Севeрна … ПовеќеПобарани парични казни за непочитување на полицискиот час во Ресен

Постапки за непочитување на полицискиот час во Велес

Основното јавно обвинителство во Велес во текот на денешниот ден до Основен суд Велес поднесе Предлози за издавање казнен налог против 6 лица за сторено кривично дело од член 206 од Кривичниот законик – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија. Обвинетите постапиле спротивно на Одлуката за дополнување на Одлуката за забрана и посебен режим … ПовеќеПостапки за непочитување на полицискиот час во Велес

Уште 14 предлози за казнени налози заради непочитување на здравствените прописи во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе уште 14 предлози за издавање казнени налози со кои се опфатени вкупно 19 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети не се придржувале до Одлуката за забрана и посебен режим на движење на … ПовеќеУште 14 предлози за казнени налози заради непочитување на здравствените прописи во Гевгелија

За тројца прекршители на полицискиот час во Куманово побарани казни

Основното јавно обвинителство Куманово поднесе предлози за издавање казнени налози против три лица за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите на 29 март не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим на движење на населението во деновите од викендот, па … ПовеќеЗа тројца прекршители на полицискиот час во Куманово побарани казни

Постапка за прекршување на полицискиот час во Охрид

Основното јавно обвинителство Охрид поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија според  член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот се товари дека вечерта на 26 спроти 27 март, за време на полицискиот час, се движел низ Охрид и со тоа … ПовеќеПостапка за прекршување на полицискиот час во Охрид

Битолското обвинителство денеска обвини две лица

Основното јавно обвинителство Битола поднесе предлог за издавање казнен налог против две лица за сторено кривично дело  – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите на 27 март за време на полицискиот час со возило се движеле низ градот и со тоа не постапиле според … ПовеќеБитолското обвинителство денеска обвини две лица

Побарана казна од 1000 евра за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на 26 март во 02:45 часот, за време на полицискиот час бил затекнат со автомобил кај клучката Прдејци. Со ова … ПовеќеПобарана казна од 1000 евра за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Побаран притвор за двајцата насилници од Штип

Основното јавно обвинителство во Штип денеска поднесе Предлог за определување притвор за две лица, жители на Штип на возраст од 23 и 26 години, за кои постои основано сомнение дека го сториле кривичното дело – Насилство од член 386 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик. Осомничените во текот на јануари 2020 … ПовеќеПобаран притвор за двајцата насилници од Штип

Предложена казна за прекршување на полицискиот час во Дебар

Основното јавно обвинителство Дебар поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице  за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 30 март, непочитувајќи ја Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија, за … ПовеќеПредложена казна за прекршување на полицискиот час во Дебар

Вкупно 45 лица обвинети заради непочитување на здравствените прописи во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје достави 39 предлози за издавање казнени налози со кои се опфатени вкупно 45 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Еден од обвинетите не ја почитувал Наредбата за задолжителна самоизолација во … ПовеќеВкупно 45 лица обвинети заради непочитување на здравствените прописи во Скопје

Обвинет штипјанец кој не се придржувал на здравствените мерки

Со Предлог за издавање казнен налог поднесен до Основниот суд Штип, Основното јавно обвинителство во Штип побара изрекување парична казна за едно лице кое го сторило кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот не ги почитувал мерките и препораките на надлежните институции … ПовеќеОбвинет штипјанец кој не се придржувал на здравствените мерки

Парични казни за 20 обвинети од Прилеп

Основното јавно обвинителство Прилеп поднесе предлози за издавање казнени налози за 20 лица кои во одделни кривично правни настани го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не ги почитувале одлуките на Владата на Република Северна Македонија за забрана и посебен … ПовеќеПарични казни за 20 обвинети од Прилеп

Поведена постапка за двајцата насилници од Штип

Основното јавно обвинителство во Штип отвори предмет по допрен глас откако на социјалните мрежи и медиумите беа објавени видео записи во кои се гледа насилство извршено над едно лице. Во насока на обезбедување услови за непречено водење на натамошната постапка и расчистување на кривично-правниот настан преку прибирање на материјални и вербални докази, јавен обвинител од … ПовеќеПоведена постапка за двајцата насилници од Штип

Казнени налози за две лица од Прилеп

Основното јавно обвинителство Прилеп поднесе предлози за издавање казнени налози против две лица за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Првиот обвинет на 17 март пристигнал од Република Србија,  земја со среден ризик за ширење на заразната болест COVID-19. При влез … ПовеќеКазнени налози за две лица од Прилеп

Радовишкото обвинителство обвини 11 лица за непостапување по здравствените прописи

Обвинетите 11 лица, не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија. Еден од нив пеш, а другите со возила се движеле во Радовиш и околината, со што  не постапилe според мерките за спречување на појава, рано откривање, спречување на ширење или сузбивање на заразната болест  предизвикана … ПовеќеРадовишкото обвинителство обвини 11 лица за непостапување по здравствените прописи

Основното јавно обвинителство Кавадарци предложи парични казни за 20 лица

Од ОВР Неготино до Основното јавно обвинитeлство Кавадарци денеска беа доставени кривични пријави за 22 лица, од кои 20 полнолетни и две деца, кои што во временскиот период од 25 – 29 март го прекршиле полицискиот час. Двајца од нив патувале со возило во Неготино и околината. Другите се движеле пеш во градот Неготино и … ПовеќеОсновното јавно обвинителство Кавадарци предложи парични казни за 20 лица

Постапки за прекршување на полицискиот час против вкупно 43 лица во Скопје

Во текот на денешниот ден, Основното јавно обвинителство Скопје поднесе 38 предлози за издавање казнени налози против вкупно 43 лица за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети во различни периоди и на различни локации во Скопје биле затекнати додека не … ПовеќеПостапки за прекршување на полицискиот час против вкупно 43 лица во Скопје

Предложена казна за прекршување на полицискиот час во Штип

Основното јавно обвинителство Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице на возраст од 32 години, жител на селото Уларци, заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 23 март, непочитувајќи ја Одлуката за забрана и посебен режим на … ПовеќеПредложена казна за прекршување на полицискиот час во Штип

Две лица обвинети за прекршување на полицискиот час на територијата на Битола

Со предлози за издавање казнени налози, Основното јавно обвинителство Битола побара парични казни за две лица кои го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. На 31.03.2020 година обвинетите  во одделни кривично правни настани, не постапиле според Одлуката на Владата на Република … ПовеќеДве лица обвинети за прекршување на полицискиот час на територијата на Битола