Побарана казна од 1000 евра за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Побарана казна од 1000 евра за непочитување на полицискиот час во Гевгелија

Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на 26 март во 02:45 часот, за време на полицискиот час бил затекнат со автомобил кај клучката Прдејци. Со ова … Повеќе

Вкупно 45 лица обвинети заради непочитување на здравствените прописи во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје достави 39 предлози за издавање казнени налози со кои се опфатени вкупно 45 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Еден од обвинетите не ја почитувал Наредбата за задолжителна самоизолација во … Повеќе

Казнени налози за две лица од Прилеп

Основното јавно обвинителство Прилеп поднесе предлози за издавање казнени налози против две лица за сторено кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Првиот обвинет на 17 март пристигнал од Република Србија,  земја со среден ризик за ширење на заразната болест COVID-19. При влез … Повеќе

Постапки за прекршување на полицискиот час против вкупно 43 лица во Скопје

Во текот на денешниот ден, Основното јавно обвинителство Скопје поднесе 38 предлози за издавање казнени налози против вкупно 43 лица за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети во различни периоди и на различни локации во Скопје биле затекнати додека не … Повеќе

Предложена казна за прекршување на полицискиот час во Штип

Основното јавно обвинителство Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице на возраст од 32 години, жител на селото Уларци, заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 23 март, непочитувајќи ја Одлуката за забрана и посебен режим на … Повеќе

Побарани казни за уште тројца прекршители на полицискиот час во Скопје

Предлог за издавање казнен налог против уште три лица поднесе Основното јавно обвинителство Скопје вчера попладне. Обвинетите се товарат за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. На 24 и 25 март на различни локации во Скопје тие биле затекнати во непочитување на Одлуката … Повеќе

Постапки за прекршување на полицискиот час на територијата на Скопје

Против вкупно 24 лица кои не го почитувале полицискиот час Основното јавно обвинителство Скопје денеска поднесе предлози за издавање казнени налози пред Основниот кривичен суд Скопје. Обвинетите, во различни кривично-правни настани, во периодот од 25 до 29 март, не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразната … Повеќе

Четири лица обвинети за непочитување на полицискиот час во Битола

Основното јавно обвинителство Битола во текот на денешниот ден до Основниот суд Битола достави предлози за издавање казнени налози против четири лица кои биле затекнати при непочитување на забраната за движење во текот на полицискиот час. Лицата се обвинети за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став … Повеќе

Албански државјани обвинети за непочитување на полицискиот час во Струга

Основното јавно обвинителство Струга до Основниот суд во Струга поднесе Предлог за издавање казнен налог против две лица, државјани на Република Албанија, заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите, на возраст од 26 и 20 години, на 29 март околу 19 … Повеќе

Предложена казна заради непочитување на самоизолацијата во Штип

Основното јавно обвинителство Штип до Основниот суд Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија според член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот 32-годишник не постапил според решението со кое му била определена задолжителна домашна изолација до 26 март, па … Повеќе

Парична казна од 1000 евра за непочитување на здравствените прописи во Дебар

Основното јавно обвинителство Дебар поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. На 29 март, обвинетиот 27-годишен жител на Дебар не се придржувал до прописите и наредбите со кои беа определени мерки за сузбивање … Повеќе

Постапки против 20 лица во Битола заради прекршување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Битола денеска до Основниот суд Битола поднесе предлози за определување казнени налози против вкупно 20 лица, сите обвинети за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети, во одвоени кривично-правни настани на 27, 28, 29 и 30 март,  не … Повеќе

Парична казна за непочитување на полицискиот час во Берово

Основното јавно обвинителство Берово поднесе Предлог за определување казнен налог против еден обвинет за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот не постапил според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразната болест COVID – 19, … Повеќе

Предложени казни за непочитување на здравствените прописи во Скопје

Против две лица Основното јавно обвинителство Скопје денеска поднесе предлози за издавање казнени налози заради сторени кривични дела – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Првиот обвинет, на 18 март, на граничниот премин Деве Баир, враќајќи се од Бугарија, потпишал изјава дека ќе се самоизолира … Повеќе

Побарани казни за непочитување на здравствените прописи во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе предлози за издавање казнени налози против три лица обвинети за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Првиот обвинет, на 26 март, пристигнувајќи на граничниот премин Блаце, потпишал изјава дека ќе спроведе самоизолација во период од 14 дена … Повеќе

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Јовески се сретна со рускиот амбасадор Баздникин

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески оствари средба со Сергеј Баздникин, амбасадор на Руската Федерација во земјава. На средбата беше истакната заложбата за продлабочување на соработката во областа на борба против тероризмот, корупцијата и меѓународниот организиран криминал. Јавниот обвинител Јовески ја презентираше структурата, условите за работа и предизвиците со кои се соочува Јавното … Повеќе

Побарани казни заради непочитување на полицискиот час во Битола

Oсновното јавно обвинителство Битола поднесе предлози за издавање казнени налози против две лица заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразна болест предизвикана од коронавирусот … Повеќе

Поднесено обвинение за разбојништво во Скопје

По спроведена истражна постапка, Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинителен акт против едно лице на возраст од 29 години, кое се товари за кривично дело – Разбојништво од член 237 став 4 во врска со став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 16.11.2019 година, влегол во семејна куќа во населбата Лисиче преку незаклучена врата. Внатре … Повеќе

Постапки за три непочитувања на полицискиот час во Ресен

Основното јавно обвинителство Ресен поднесе предлози за издавање казнени налози за три лица заради кривично дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не постапиле според прописите и наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување на заразна болест предизвикана од коронавирусот … Повеќе

Поднесен предлог за казнен налог против скопјанец заради непочитување на здравствените прописи

Jавен  обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот, на 17 март се вратил во земјава по престој во Словенија, како ризична земја за ширење на коронавирусот … Повеќе