Александар Прчевски

Александар Прчевски

prceskiРоден е во 1950 година во Битола. Дипломирал 1978 година на Правниот факултет во Скопје.

Извршувал повеќе јавни функции во сферата на судството, бил и претседател на Основниот суд во Битола. Во 2003 година од страна на Собранието на Република Северна Македонија беше избран за Јавен обвинител на Република Северна Македонија.

Функцијата државен јавен обвинител ја извршуваше во еден мандатен период, а потоа професионалната кариера ја продолжи како адвокат.

Почина во 2013 година.