Uncategorized

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија ќе потпише Работен договор за соработка со Европското јавно обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески во понеделник, 24.10.2022 година ќе потпише Работен договор за соработка меѓу двете институции со Eвропската главна обвинителка Лаура Кодрута Ковеси. Официјалното потпишување на документот ќе се одржи во седиштето на Европското јавно обвинителство во Луксембург во 12:00 часот. На потпишувањето ќе присуствуваат и јавниот обвинител во Јавното … Повеќе

ОЈО Скопје назначи јавен обвинител за контакт за предмети поврзани со безбедноста на новинарите

Основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски ја назначи јавната обвинителка од ОЈО Скопје Искра Хаџи Василева како лице за контакт во врска со предметите поврзани со безбедноста на новинарите, кои се во надлежност на Основното јавно обвинителство Скопје. Одлуката е донесена врз основа на заклучоците од состанокот на Бубевски со претставници … Повеќе

Годишен извештај за спроведување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер за 2021

Годишен извештај на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција за спроведување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер за 2021 година 

Годишен план за јавните набавки за 2018 година

Годишен план за јавни набавки 2018 година ПЛАН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ГОДИШНИОТ ПЛАН ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ЗА 2018 ГОДИНА 1 ПЛАН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ГОДИШНИОТ ПЛАН ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ЗА 2018 ГОДИНА 2 ПЛАН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ГОДИШНИОТ ПЛАН ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ЗА 2018 ГОДИНА 3 ПЛАН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ … Повеќе

Сузбиена криминална група што криумчарела мигранти 

Во текот на денешниот ден, со цел сузбивање на организирана криминална група инволвирана во организирање и криумчарење мигранти, под раководство на јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал во соработка со Одделот за специјални и посебни операции, СВР Струмица и Регионалните … Повеќе

Обвинителството ќе го проверува предизборното рекламирање на политичките партии

Надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција издаде Наредба за проверка на фирми што во предизборниот период наменски отвориле портали без импресум, адреса на седиште и без објавување на ценовник за рекламирање. Имено, Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал при Министерството за внатрешни работи до Основното јавно … Повеќе

За вкупно 24 прекршители на полицискиот час во Прилеп побарани парични казни

Основното јавно обвинителство Прилеп до Основниот суд Прилеп поднесе предлози за издавање казнени налози против вкупно 24 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија предвидено и казниво според член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети не ги почитувале прописите и одлуките на Владата со кои се … Повеќе

Постапка за три лица кои не се придржувале на забраната за движење во Гостивар

Основното јавно обвинителство Гостивар поднесе предлози за изрекување казнени налози за три лица кои го сториле кривичното дело – Непостапување според здравстевни прописи во време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Двајца од обвинетите на 23 март  во 21.30 часот, а третиот во 22.05 часот,  за време на епидемијата на опасна … Повеќе