Осудителни пресуди за дивите копачи и продавачи на културното наследство во предметот „Ниџе“

Осудителни пресуди за дивите копачи и продавачи на културното наследство во предметот „Ниџе“

Предметот во врска со културното наследство познат во јавноста како „Ниџе“ за кој Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција кон крајот на месец септември минатата година отвори истрага против осум лица, денеска во Основниот кривичен суд заврши со пресуда. Имено, откако шестмина обвинети во фаза на оценка на обвинителен акт признаа … ПовеќеОсудителни пресуди за дивите копачи и продавачи на културното наследство во предметот „Ниџе“

Соопштение

Јавното обвинителство ја известува јавноста дека покрај веќе претходно постигнатите две  спогодби за признание на вина со осомничени во случајот познат во јавноста како „Империја“ и изречените затворски казни, како и уплатената сума во износ од 5,2 милиони евра, денеска Основниот кривичен суд Скопје ги одобри спогодбите постигнати помеѓу јавниот обвинител Лиле Стефанова од Основното … ПовеќеСоопштение

Сопственик на угостителски објект обвинет за Трговија со луѓе

По спроведена истражна постапка, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција поднесе Обвинителен акт против едно лице кое според опишаните дејствија сторило кривично дело Трговија со луѓе, предвидено и казниво по член 418-а став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот во период од месец јули до месец октомври минатата … ПовеќеСопственик на угостителски објект обвинет за Трговија со луѓе

Три лица под истрага за одгледување на марихуана во с.Карбинци ​

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, постапувајќи по кривичната пријава поднесена од Министерството за внатрешни работи, денеска донесе Наредба за спроведување истражна постапка против три лица за кои постои основано сомнение дека сториле кривично дело – Неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции … ПовеќеТри лица под истрага за одгледување на марихуана во с.Карбинци ​

Четворица обвинети за кривично дело Криумчарење признаа вина

Вчера во Основниот кривичен суд – Скопје, во текот на главната расправа во предметот за кој Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, во месец март годинава, поднесе Обвинителен акт против седум лица и Обвинителен предлог против едно лице, четворица од обвинетите ја признаа вината, односно дека ги сториле кривичните дела што … ПовеќеЧетворица обвинети за кривично дело Криумчарење признаа вина

Наредба за истрага и Барање за поведување на подготвителна постапка против две лица за криумчарење на 40 мигранти

Постапувајќи по кривичната пријава поднесена од Министерството за внатрешни работи, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против едно дваесет и четиригодишно лице и Барање за поведување на подготвителна постапка против шестнаесетгодишно дете во судир со законот. Постои основано сомневање дека … ПовеќеНаредба за истрага и Барање за поведување на подготвителна постапка против две лица за криумчарење на 40 мигранти

Под истрага шест лица за Трговија со луѓе

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, по преземените предистражни дејствија, денеска донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против шест лица. Четворица од осомничените заедно, со умисла извршиле повеќе временски поврзани дејствија што претставуваат повеќекратно остварување на кривичното дело Трговија со луѓе од член 418-а, а останатите … ПовеќеПод истрага шест лица за Трговија со луѓе

Обвинение против три лица за злоупотреба на европски пари

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Основниот кривичен суд Скопје достави Обвинителен акт против три лица кои злоупотребиле средства на Европската заедница. Првообвинетата во периодот од 2018 до 2020 година, како одговорно лице – директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност, со намера … ПовеќеОбвинение против три лица за злоупотреба на европски пари

Донесена наредба за истрага против три лица за кривично дело Трговија со дете

Предметен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, постапувајќи по кривичната пријава на Министерството за внатрешни работи, донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против три лица. Со преземените дејствија постои основано сомнение дека обвинетите сториле кривично дело – „Трговија со дете“ по чл. 418-г од Кривичниот законик. ​Во текот … ПовеќеДонесена наредба за истрага против три лица за кривично дело Трговија со дете

Постигнати спогодби за дел од предметот „Империја“

Во текот вчерашниот ден, Основниот кривичен суд Скопје прифати две Предлог спогодби склучени пред поднесување на Обвинителен акт помеѓу јавниот обвинител Лиле Стефанова од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и двајца обвинети во предметот „Империја“. Спогодбите се однесуваат за кривични дела опфатени со Наредбата за спроведување на истражна постапка за … ПовеќеПостигнати спогодби за дел од предметот „Империја“

Се запленува имот во предметот „Империја“

Во рамките на истражната постапка во предметот „Империја“ предметниот обвинител во текот на вчерашниот и денешниот ден ценејќи дека се исполнети законските претпоставки од чл.202 ст.1 од ЗКП, за привремено одземање на имотот, до Основниот кривичен суд Скопје достави шест барања за определување на привремена мерка забрана за оттуѓување и располагање со недвижен имот. Барањата … ПовеќеСе запленува имот во предметот „Империја“

Истрага против висок владин функционер и двајца хрватски државјани

​Предметен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против двајца хрватски државјани и еден државјанин на РСМ. Според опишаните дејствија во наредбата, постои основано сомнение дека првоосомничениот – висок функционер во Владата на РСМ во својство на службено лице сторил кривично дело … ПовеќеИстрага против висок владин функционер и двајца хрватски државјани

Наредба за истражна постапка против четири лица за дел од Проектот „Скопје 2014“

По сеопфатна предистражна постапка, денес јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против четири лица кои ја злоупотребиле својата положба и овластување при реализација на договорот за изведување на градежни и градежно занаетчиски работи за реконструкција на фасадата и илуминација на објектот … ПовеќеНаредба за истражна постапка против четири лица за дел од Проектот „Скопје 2014“

Истрага против градоначалник на општина и четири други лица

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против пет лица. Со дејствијата опишани во наредбата, првоосомничениот – градоначалник на општина и третоосомничениот – надзорен орган во општината, како соизвршители сториле продолжено кривично дело Злоупотреба на службена положба и овластување при јавни … ПовеќеИстрага против градоначалник на општина и четири други лица

Истрага против три лица за злоупотреби при набавка на ендоскоп

По спроведена предистражна постапка, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против три лица. Врз основа на досегашните прибрани материјални и вербални докази постои основано сомнение дека првоосомничениот сторил кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.5 вв … ПовеќеИстрага против три лица за злоупотреби при набавка на ендоскоп

Поднесен Обвинителен акт против едно лице од предметот „Планина“

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција во текот на денешниот ден до Основниот кривичен суд Скопје достави Обвинителен акт против Е.З. обвинет во предметот познат во јавноста како „Планина“. Обвинетиот од 27 март минатата година до 24 февруари годинава беше недостапен на органите на прогонот. Со дејствијата … ПовеќеПоднесен Обвинителен акт против едно лице од предметот „Планина“

Обвинение за осуммината диви копачи и трговци со македонско културно наследство

Во периодот од месец 21. 05.2020 година до 30.09.2021 година обвинетите Д.Р. и К.Т. создале група со цел вршење на кривични дела за кои може да се изрече казна затвор од три години или потешка казна, а како припадници на групата станале обвинетите Б.К, Н.Л., З.Т., С.К., П.М. и Ѓ.П. за чие извршување групата станала … ПовеќеОбвинение за осуммината диви копачи и трговци со македонско културно наследство

Поднесен Обвинителен акт против седум лица и Обвинителен предлог против едно лице

По спроведената истражна постапка,  надлежниот  јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Основниот кривичен суд Скопје поднесе Обвинителен акт против седум лица и Обвинителен предлог против едно лице, додека за едно лице истрагата е запрена. Истрагата беше отворена кон крајот на месец декември минатата година по поднесена кривична … ПовеќеПоднесен Обвинителен акт против седум лица и Обвинителен предлог против едно лице

Наредба за  истрага за трговец со луѓе кој подведувал девојки на проституција

Во текот на вчерашниот ден надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, постапувајќи по кривичната пријава поднесена од Националната единица за сузбивање на криумчарење мигранти и трговија со луѓе донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против едно лице од гостиварско, за сторено кривично дело кривично дело – Трговија со луѓе, предвидено и казниво … ПовеќеНаредба за  истрага за трговец со луѓе кој подведувал девојки на проституција

Мајка и очув осомничени за трговија на деветгодишно момче

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција по повеќемесечна постапка во соработка со Министерството за внатрешни работи, денеска постапувајќи по кривичната пријава донесе Наредба за спроведување на истрага против две лица за кои постои основано сомнение дека сториле кривично дело Трговија со дете, од член 418-г став 2 … ПовеќеМајка и очув осомничени за трговија на деветгодишно момче