ОБВИНИТЕЛСКИ ПЕЧАТ

Преку проектот „ЕУ – Поддршка за владеење на правото“ Јавното обвинителство ќе добие нов електронски систем за управување со предметите

Претставниците на проектот „ЕУ – Поддршка за владеење на правото“ го информираа Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски за планираните активности кои треба да се реализираат во рамките на овој проект во следниот период. Во рамките на активностите на овој проект  поврзани со информатичката технологија, фокусот на поддршката ќе биде насочен во изготвувањето … Повеќе

Соопштение

До затворањето на избирачките места, изборниот ден помина генерално без поголеми нарушувања на гласањето и пријави за изборни инциденти. Од информациите добиени од јавните обвинителства во државава, во ОЈО Кавадарци оформен е предмет по поднесено известување против лице од Неготино кое било пријавено од граѓанин за кривично дело – Повреда на слободата на определување на … Повеќе

Изјава на јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата на ЈОРСМ за следење на евентуални кривични дела поврзани со изборите

„Согласно информациите добиени од јавните обвинителства низ целата држава, денешниот изборен ден на кој се гласа во Парламентарните и во вториот круг од изборите за Претседател на Република Северна Македонија до овој момент поминува генерално мирно и без поголеми нарушувања на изборниот процес. Од почетокот на гласањето утрово, до јавните обвинителства и на посебната електронска … Повеќе

Соопштение

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија тукушто е известено дека Министерството за правда добило официјална информација од Република Турција дека се одобрува екстрадицијата на лице осомничено за две кривични дела грабнување, како и за две убиства на свиреп начин. Постапката за екстрадиција ќе биде спроведена преку Министерството за внатрешни работи. По предлог на Основното јавно … Повеќе

Соопштение

Во текот на изборниот ден до затворањето на избирачките места, на електронската адреса на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија izbori@jorm.mk не пристигна ниту една пријава за кривично дело поврзано со изборите. Согласно информациите добиени од јавните обвинителства низ целата држава, изборниот ден во првиот круг од изборите за Претседател на Република Северна Македонија помина … Повеќе

Изјава на јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата на ЈОРСМ за следење на евентуални кривични дела поврзани со изборите

„Согласно информациите добиени од јавните обвинителства низ целата држава, денешниот изборен ден на кој се гласа во првиот круг од изборите за Претседател на Република Северна Македонија до овој момент поминува мирно и без поголеми нарушувања на изборниот процес. Од настаните кои се пријавени, во текот на вчерашниот ден во ОЈО Делчево заведен е предмет … Повеќе

„ЕУ – Владеење на правото“ – Работен состанок на истражителите од сите истражни центри во јавните обвинителства

Во организација на проектот „Поддршка на ЕУ за владеење на правото“, во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија денеска се одржа работен состанок на истражителите од истражните центри формирани во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и во основните јавни обвинителства во Скопје, Куманово и во Тетово. На состанокот се анализираше … Повеќе

Јакнење на соработката меѓу Јавното обвинителство и Комитетот за истраги на воздухопловни несреќи и сериозни инциденти

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски денеска оствари средба со истражители од Комитетот за истраги на воздухопловни несреќи и сериозни инциденти, предводени од претседателот на ова тело Зоран Илиевски. На средбата беа разгледани можностите за соработка и идна координација меѓу двете институции во постапувањето по несреќите и сериозните инциденти кои можат да ја … Повеќе

Годишен извештај на Народниот правобранител – Бројот на претставки на граѓаните за работата на јавните обвинителства се намалува

Во извештајната 2023 година, во областа која се однесува на работата и постапувањето на обвинителствата во Република Северна Македонија поднесени се 63 претставки што е за 24 помалку во однос на 2022 година, се констатира во Годишниот извештај за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во 2023 година што … Повеќе

Состанок за подобрување на регулативата за спроведување дисциплински постапки во Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски, претседателката на Советот на јавни обвинители Душица Димитриеска, членовите на Советот на јавни обвинители и членовите на Дисциплинската комисија при Јавното обвинителство вчера одржаа работен состанок организиран од проектот „Поддршка на ЕУ за владеење на правото“ Компонента 1 на тема – Дисциплински постапки во Јавното обвинителство на … Повеќе

Средба Коцевски-Иванов

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски и директорот на Управата за финансиска полиција Горан Иванов денеска остварија средба на која се дискутираше за сите можности за интензивирање на соработката меѓу двете институции. Притоа, особен фокус беше ставен на активностите за јакнење на координацијата со Финансиската полиција и со други надлежни органи во постапувањето … Повеќе

Шефицата на Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ ОДИХР во посета на Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски денеска оствари средба со Шефицата на Набљудувачката мисија за изборите на ОБСЕ/ОДИХР Џилиан Стирк. На средбата присуствуваа и јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата на Јавното обвинителство за следење на евентуални изборни нерегуларности, како и Елена Коваљова, правен аналитичар од ОДИХР. На состанокот, Коцевски ги запозна … Повеќе

Јавното обвинителство се координира со останатите институции за обезбедување фер и демократски изборен процес

Координација на активностите за успешно спроведување на претстојните избори, со поддршка од сите институции кои се дел од овој процес, беше тема на денешниот состанок на Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски со претседателот на Владата на Република Северна Македонија Талат Џафери. На средбата присуствуваше и јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Комисијата … Повеќе

Француска поддршка за Јавното обвинителство

Соработката во областа на меѓународната правна помош, материјалните и кадровските ресурси на Јавното обвинителство и измените на Кривичниот законик беа во фокусот на средбата на Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски со амбасадорот на Република Франција во земјава Сирил Бомгартнер и со француската судијка за врски – генерален инспектор за правда за Југоисточна … Повеќе

Коцевски со претставниците на ЕУ Проектот за јакнење на борбата против криумчарење мигранти и трговија со луѓе

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски ги прими претставниците на Проектот „ЕУ поддршка за јакнење на борбата против криумчарење мигранти и трговија со луѓе во Западен Балкан (EU4FAST), предводени од Ерик Винкен, проект –менаџер од холандскиот Центар за меѓународна правна соработка (CILC). Винкен, заедно со меѓународниот обвинителски советник од Словенија Аленка Ранзингер Сагмајстер, … Повеќе

Претставници на Јавното обвинителство и на ДКСК на работна средба за следењето на изборниот процес

Со цел ефикасна координација меѓу двете институции при следење на претстојниот изборен процес, претседателот на Комисијата за следење на евентуални нерегуларности и кривични дела поврзани со изборите, јавниот обвинител Џељаљ Бајрами и претставници на Јавното обвинителство на Република Северна Македонија вчера одржаа прв работен состанок со претставниците на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) … Повеќе

Презентирани досегашните резултати од Проектот на Европравда за кривична правда во Западен Балкан

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија денеска се обрати на настан  за промоција на Проектот за кривична правда во Западен Балкан преку кој Европравда овозможува оперативната поддршка за прекуграничната соработка на земјите во регионот при истражувањето на кривични дела. „Сторителите на кривични дела лесно ги прошируваат и префрлаат своите дејствија од една во друга држава … Повеќе

Средба меѓу Јавното обвинителство и ДКСК

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски заедно со неколкумина јавни обвинители денеска оствари средба со претседателката и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на која беа разгледани можностите за подобрување на соработката меѓу двете институции. Притоа, претставниците на Јавното обвинителство и на ДКСК се договорија да го разгледаат и да … Повеќе

Коцевски на средба со Декер

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски денеска се сретна со заменик амбасадорот на Кралството Холандија во нашата земја Роберт Декер со кого разговараше за приоритетите и предизвиците во работата на јавните обвинителства. Коцевски особено се осврна на процесот на дигитализација и подготовка на новиот систем за управување со предметите во Јавното обвинителство, како … Повеќе