Штипското обвинителство поведе постапка за уште три лица кои не ги почитувале здравствените прописи

Штипското обвинителство поведе постапка за уште три лица кои не ги почитувале здравствените прописи

Обвинетите, членови на едно семејство од с. Лакавица, штипско,  не го почитувале полицискиот час, односно донесените одлуки на Владата на Република Северна Македонија за спречување на ширењето на заразната болест предизвикана од коронавирусот. Тие со возило се  движеле низ Штип во временски период кога во сила била забраната за движење на населението на територијата на … Повеќе

Штипското обвинителство поведе постапка за 16 лица кои не ги почитувале здравствените прописи

Обвинетите не го почитувале полицискиот час, односно донесените одлуки на Владата на Република Северна Македонија за спречување на ширењето на заразната болест предизвикана од коронавирусот. Тие пеш или со возила се движеле низ градот во временски период кога во сила била забраната за движење на населението на територијата на државата. Со овие дејствија сите обвинети … Повеќе

Во Штип предложени парични казни за шест лица

Основното јавно обвинителство Штип со предлози за издавање казнени налози за сторено кривично дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија, предвидено и казниво по член 206 став 1 од Кривичниот законик, од судија поединец во Основниот суд Штип побара на шест лица да им изрече парични казни во износ од по 50 … Повеќе

Штипското обвинителство обвини три лица кои не го почитувале полицискиот час

Oсновното јавно обвинителство Штип поднесе предлози за издавање казнени налози против три  лица кои во одделни кривично правни настани го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не го почитувале полицискиот час, односно донесените одлуки на Владата на Република Северна Македонија за … Повеќе

Штипското обвинителство обвини 10 лица кои не го почитувале полицискиот час

Oсновното јавно обвинителство Штип поднесе предлози за издавање казнени налози против вкупно десет  лица кои во одделни кривично правни настани го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетите не го почитувале полицискиот час, односно донесените одлуки на Владата на Република Северна … Повеќе

Штипјанец ја прекршил задолжителната изолација, побарана казна

Основното јавно обвинителство Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 24 март добил известување од вирусолошката лабораторија на ПЗУ Поликлиника Жан Митрев дека неговиот резултат од испитувањето на COVID-19 е позитивен, при … Повеќе

Поведена постапка за четири лица од Штип

Основното jaвно обвинителство Штип поведе постапка и поднесе предлози за издавање казнени налози за четири лица кои не ги почитувале здравствените прописи и го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Сите обвинети во одделни кривично правни настани пеш се движеле низ … Повеќе

Поведена постапка за две лица од Штип

Основното jaвно обвинителство Штип поведе постапка и поднесе предлози за издавање казнени налози за две лица кои не ги почитувале здравствените прописи и го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Едно од обвинетите лице, 68-годишна штипјанка, со решение на Државниот санитарен и здравствен … Повеќе

Во Штип предложени парични казни за четири лица

Основното јавно обвинителство Штип со предлози за издавање казнени налози, од судија поединец во Основниот суд Штип побара на четири лица да им изрече парични казни во износ од по 100 дневни глоби, секоја од нив во висина од по 20 евра во денарска противвредност. Побараната парична казна е заради сторено кривично дело – Непостапување … Повеќе

Парична казна за тројца штипјани

Штипското обвинителство денеска побара парични казни во висина од по 100 дневни глоби , секоја од нив со висина од по 20 евра во денарска противвредност за три лица кои го прекршиле полицискиот час. За обвинетите се поднесени предлози за издавање казнени налози, бидејќи за време на епидемија не постапиле според прописите и наредбите со … Повеќе

Побаран притвор за двајцата насилници од Штип

Основното јавно обвинителство во Штип денеска поднесе Предлог за определување притвор за две лица, жители на Штип на возраст од 23 и 26 години, за кои постои основано сомнение дека го сториле кривичното дело – Насилство од член 386 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик. Осомничените во текот на јануари 2020 … Повеќе

Обвинет штипјанец кој не се придржувал на здравствените мерки

Со Предлог за издавање казнен налог поднесен до Основниот суд Штип, Основното јавно обвинителство во Штип побара изрекување парична казна за едно лице кое го сторило кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот не ги почитувал мерките и препораките на надлежните институции … Повеќе

Поведена постапка за двајцата насилници од Штип

Основното јавно обвинителство во Штип отвори предмет по допрен глас откако на социјалните мрежи и медиумите беа објавени видео записи во кои се гледа насилство извршено над едно лице. Во насока на обезбедување услови за непречено водење на натамошната постапка и расчистување на кривично-правниот настан преку прибирање на материјални и вербални докази, јавен обвинител од … Повеќе

Предложена казна за прекршување на полицискиот час во Штип

Основното јавно обвинителство Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице на возраст од 32 години, жител на селото Уларци, заради кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот на 23 март, непочитувајќи ја Одлуката за забрана и посебен режим на … Повеќе

Предложена казна заради непочитување на самоизолацијата во Штип

Основното јавно обвинителство Штип до Основниот суд Штип поднесе Предлог за издавање казнен налог против едно лице за кривично дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија според член 206 став 1 од Кривичниот законик. Обвинетиот 32-годишник не постапил според решението со кое му била определена задолжителна домашна изолација до 26 март, па … Повеќе

Во Штип се предложени казнени налози за осум лица

Основното јавно обвинителство Штип денеска поднесе предлози за издавање канени налози за осум  лица, кои во одделни кривични правни настани го сториле кривичното дело – Непостапување според здравствени прописи во време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик. Седумина обвинети постапиле спротивно на Одлуката на Владата на Република Северна Македонија за забрана … Повеќе

Штипјанец обвинет за непостапување по здравствените прописи

Обвинетиот на 17 март влегол преку Меѓународниот аеродром Скопје во Република Северна Македонија од Кралството Шпанија при што со писмена наредба бил упатен на препораките за заштита од заразна болест COVID 19 и потпишал Изјава за самоизолација. Но истиот ден го напуштил својот дом каде требало да ја изврши должноста за самоизолација и отишол во … Повеќе

Едно лице во Штип под истрага за неовластено производство и продажба на марихуана

Основното јавно обвинителство Штип донесе Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за сторено кривично дело Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори од чл.215 ст.1 од Кривичниот законик. При претрес во домот на осомничениот биле пронајдени околу три килограми наркотична дрога – марихуана, која неовластено ја произведувал и … Повеќе